ЦРУ е поддържало таен затвор в Литва

Кирил Кирилов
Години наред в Литва е съществувал секретен затвор на ЦРУ, за който американски журналисти са разбрали за първи път през лятото на 2009 г., съобщи телевизия Ей Би Си. Затворът е бил разположен на територията на бивша частна школа по езда в селището Антивилай, намиращо се на 20 км. от столицата Вилнюс. Бивш служител на ЦРУ и настоящ литовски правителствен чиновник са потвърдили информацията пред Ей Би Си, след като през лятото литовското външно министерство отрече съществуването на подобен затвор. През октомври литовският президент Далиа Грибаускайте поиска името на страната да бъде изчистено от подобни обвинения.
Регистрираната в САЩ компания Elite LLC купила школата през 2004 г. и за няколко месеца на мястото на закрития манеж били построени килии и помещения за разпити. В сградата бил изграден също и гараж и система за автономно електроснабдяване с напрежение 110 волта (Литва ползва 220 волта напрежение, а САЩ са от малкото държави, ползващи 110 волта – бел. ред.). Местни жители забелязали, че от мястото се извозва голямо количество пръст, а сградата била охранявана от англоезични пазачи, които се сменяли на всеки 90 дни. Ей Би Си е открило и данни за интензивни полети на самолети на ЦРУ до Литва в този период.
ЦРУ започнало да използва затвора през септември 2004 г., а в килите вътре в сградата към момента на закриването на затвора е имало най-малко осем тайни затворници, които са се намирали там в продължение на повече от година. Подобни тайни затвори са съществували и в Полша, Румъния, Мароко, Тайланд и Афганистан, твърдят американските журналисти. Според бивши служители на ЦРУ организацията е изградила общо осем такива съоръжения след терористичните атаки от 11 септември 2001 г., където тайно са държани и разпитвани членове на „Ал Кайда“. По нареждане на президента Барак Обама всички те са закрити в началото на тази година.
Затворът в Литва е останал последното такова съоръжение в Европа, след като в края на 2003 г. или началото на 2004 г. е бил закрит подобен затвор в Полша. Няма данни общо колко арестанти са преминали през литовския таен затвор.
Парламентът на страната е разпоредил проверка по случая. Парламентарната комисия, която се очаква да се произнесе дали такъв затвор наистина е съществувал, трябва да представи доклада си на 22 декември, съобщи Лента.ру. В момента сградата на бившата школа по езда се използва като тренировъчна база от литовските специални служби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *