Цунами от нови цени в Гърция след вдигането на ДДС

Увеличението на данъкавлиза в сила от днес и се очаква да предизвика ефекта на доминото, съобщават гръцките медии. Ставките на ДДС бяха повишени от 9 на 10% и от 19 на 21%.

Увеличен бе и акцизът върху горивата. Анализатори се опасяват, че това може да доведе и до скок на инфлацията с около два пункта. Драстично се очаква да поскъпнат храни, горива, билети за транспорт, електричество, вода, телефони, лекарства, услуги, жилища и леки коли.

Вестниците алармират, че от днес се задава „цунами“ от нови цени и че магазинерите ще бъдат санкционирани най-строго, ако не издават фискални бонове и данъчни фактури.
На пазара пък бушувала „война“, тъй като търговци заявяват, че няма да повишават цените, докато производителите настоявали те да поемат тази тежест и да включат в цените новия ДДС.
Повишеният ДДС от 9 на сто 10% се отнася за храни, безалкохолни напитки, електроенергия, природен газ, за хотели, ресторанти, кафенета, сладкарници, билети за транспорт, ремонт на жилища и други.
Увеличеният ДДС от 19 на 21% е валиден за облекло, обувки, телекомуникации, услуи, мебели, леки автомобили, мотоциклети, транспорт, горива, строителни материалил, цигари, алкохолни напитки, недвижими имоти, електроуреди и електроника, бижута и други.
Днешната среща на министрите на финансите от еврозоната, на която ще бъде обсъдена структурата на плана за помощ на Гърция също е основна тема в гръцкия печат.
Продължава трилърът с европейската помощ за Гърция,
ще бъде ли одобрен планът на Оли Рен, пише в. „Адезмефтос типос“.
Изданието смята, че проблема с осигуряването на заем за Гърция при по-ниски лихви може да бъде решен частично след днешното заседание на еврогрупата.
В. „Вима“ прогнозира, че ако бъдат преодолени съществените различия между силните държави членки е възможно да бъде одобрено предложението на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен за задействане на механизъм за оказване помощ на Гърция.
Смята се, че този механизъм ще се контролира от Европейската комисия, ще действа във взаимодействие с Европейската централна банка и ще се подпомага по технически въпроси от Международния валутен фонд (МВФ).
В. „Елефтеротипия“ коментира, че в ЕС царели „смут“ и „разногласия“ относно операцията по спасяване на гръцката икономика, тъй като в средите на съюза имало три различни виждания по предоставянето на тази помощ на Гърция, която възлизала на 20-25 млрд. евро.
Франция била за отпускане на помощта, Германия се оправдавала с това, че Гърция все още официално не е поискала помощ, а Великобритания и Швеция отпращали Гърция към МВФ.
Днес и утре на заседанията на Еврогрупата и на ЕКОФИН се очаква да стане ясно дали този спасителен план ще бъде задействан или не, допълва гръцкият вестник.
От своя страна в. „Та неа“ твърди, че са в ход тежки пазарлъци за това по каква формула да се даде възможност на Гърция да вземе заем. Оли Рен се застъпвал за своя план, докато Германия поставяла все по-жестоки условия, допълва вестникът.
Под заглавие „Часът на истината днес в Еврогрупата“ в. „Имерисия“ пише, че днешният ден ще бъде решителен за гръцката икономика, тъй като финансовите министри от ЕС трябва да одобрят един от двата проекта, които стоят на масата за спасяването на Гърция.
На заседанието на Еврогрупата се интерес се очаква германската позиция, които досега буди много въпросителни.
Според изданието текущата седмица ще бъде определяща и за спредовете на пуснатите от Гърциядържавни облагации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *