Цяла Великобритания е в стачка срещу пенсионната реформа

Агенцията отбелязва, че това ще е социален тест от безпрецедентен мащаб за коалиционното правителство на консерваторите и либералните демократи, което изпълнява план за драконовски икономии. Организаторите на протеста се надяват два милиона души да се включат в тази национална стачка, която се очаква да затвори повечето учебни заведения, да наруши въздушния трафик и работата на лечебните заведения, съдилищата и общинските служби.
В цяла Великобритания са предвидени над хиляда демонстрации. Очаква се днешната стачка да надмине по масовост тази от края на юни, свикана по същите причини от четири профсъюза. „В сряда ще станем свидетели на най-голямата стачка (във Великобритания)“, обяви генералният секретар на Британския конгрес на профсъюзите Брендън Барбър. Други синдикални лидери прогнозираха, че днешната стачка ще е най-голямата след общата стачка през 1926 г.
Британското правителство на премиера консерватор Дейвид Камерън предвижда да повиши възрастта за пенсиониране до 66 години през 2020 г., при 60 години за повечето професии сега, и да увеличи вноските за социално осигуряване. До 2015 г. заплатите на държавните служители са замразени и 330 хиляди от тях ще бъдат съкратени.
Правителството оправдава пенсионната реформа с удължаването на средната продължителност на живота и с необходимостта от „възстановяване на равновесието“ в частния сектор. То осъжда предстоящата стачка, която ще струва на и без това изпитващата затруднения британска икономика над 500 милиона лири стерлинги (583 милиона евро).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *