Чаени протести срещу данъците в САЩ

Подобно на бунтовниците в Бостън през 1773 г., които недоволстваха от данъците на Британската империя, противници на данъчната политика и програмата за икономическо възстановяване на Барак Обама протестираха в САЩ като пресъздадоха „Чаеното парти“ от пристанището в Масачузетс, предаде Франс прес. Във Вашингтон близо хиляда души по данни на организаторите протестираха под дъжда пред Белия дом срешу икономическата политика на президента на САЩ, припомняйки нападението над кораб в Бостън през 1773 г. При това нападение товарът чай на кораба е бил изхвърлен във водата в знак на протест срещу наложените от британците данъци. Случаят е един от основните епизоди в борбата за независимост на САЩ. Пеейки националния химн и патриотични песни и произнасяйки молитви, демонстрантите размахваха транспаранти с надписи като „Обама и бандата му крадци – ето токсичните активи на Америка“, „Данъците са пиратство“,
„За пръв път в живота си се страхувам от правителството си“. Протестиращите държаха в ръка или като гердани около шията пликчета чай. Няколко „чаени партита“ бяха организирани на различни места в страната. 15 април е крайният срок за внасяне на данъчната декларация в САЩ. На Стейтън айлънд в Ню Йорк стотина души размахваха транспаранти с призиви срещу данъците, а в Бостън се събраха няколко десетки демонстранти. Имаше и протестни прояви в Калифорния, конкретно в пристанището Санта Моника в Лос Анджелис.
Във Вашингтон властите забраниха да се хвърлят или оставят пликчета чай. Полицията дори се намеси и отмести демонстранти без да арестува никого след като кутия чай бе хвърлена над оградата около Белия дом. На трибуната един от организаторите на протеста в столицата – председателят на консервативната група Институт на свободата Андрю Лагър призова събралите се хора да се обаждат по телефона и да изпращат и-мейли на Белия дом, министерството на финансите, данъчните служби и Конгреса в знак на протест.
„Искам да спрат да хвърлят парите ми през прозорците. Подобно на бунтовниците от Тринайсетте колонии (американските колонии от 18-и век – б.ред.) смятаме, че гласът ни не се чува. Това не е американско“, заяви 70-годишната привърженичка на Републиканската партия Мерилин Хенри. Вчера Барак Обама защити икономическата си политика. На среща в Белия дом с работещи той призна, че „датата 15 април не е любимата дата на когото и да било“. Обама изтъкна, че администрацията му е взела мащабни мерки за данъчни облекчения за нуждаещите се американци. Демократите критикуват „чаените партита“ като фалшиви народни протести, които се организират от републиканците. „Ние движение на масите ли сме?“ питаше Андрю Лагър от трибуната. „Да!“, отговаряха демонстрантите и размахваха транспаранти, на които буквите от името на Обама са изписана така – „One Big Awful Mistake America“ (Една голяма ужасна глупост, Америка). Според председателя на консервативната група Фрийдъм уъркс Дик Арми, тези протестни прояви са „предупреждение в момент, когато данъкоплатците се защитават сами от безконтролните разходи на правителството“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *