“Чао“ на надеждите за Мондиал

Българияи Ирландиязавършиха при резултат 1:1 на Националния стадион „Васил Левски“ в мач от 8 квалификационна група за финалите на Мондиал 2010.
Горещ момент пред ирландската врата имаше още в 27-ата секунда на двубоя, когато трикова комбинация между Бербатов и Божинов завърши с рутинна намеса на стража на гостите Шей Гивън.

Последваха няколко силни минути на „детелините“. В шестата минута Стивън Хънт надскочи нашата защита, а Иванков закова на голлинията. Секунди по-късно Фолън отправи тежък удар от двайсетина метра, но отново нашият страж бе внимателен и улови.
Само късметът ни спаси в 11-ата минута, когато Роби Кийн на два метра от вратата не успя да намери добре топката след изпълнение на корнер и тя излезе в аут. Шансът ни споходи и в 15-ата минута, когато Фолън не беше съсредоточен пред вратата и не уцели кълбото така както му се искаше.

В 19-ата минута и ние показахме зъби. Центриране отдясно на Живко Миланов бе засечено с глава от Димитър Бербатов, но топката излезе в аут.

В 24-ата минута се случи неприятното. След поредното дълго задържане на гостите в нашата половина, гостите получиха правото на свободен удар. След неговото изпълнение слабо играещата от началото на мача наша защита остави съвсем сам Ричърд Дън, който без проблеми се извиси и с глава забоде топката в мрежата зад Иванков – 1:0 за гостите.

„Трикольорите“ се върнаха бързо в мача с гол след едва четири минути игра. Пас напред към крайната защита на островитяните не бе спрян от Кевин Килбейн, а от грешката му се възползва Димитър Телкийски, който без да се замисля шутира и отбеляза за 1:1.

Нашите се разиграха и в следващите няколко минути се настаниха трайно пред Шей Гивън. В 36-ата минута Божинов стреля след едно разбъркване и Дън пред вратата изби в корнер. До края на полувремето не изпуснахме нито за миг инициативата, а в първата минута на продължението тежък, плътен удар на Радостин Кишишев бе уловен от вратаря на Ейре.

Втората част започна с коренно различна тактика от страна на гостите. От агресивността им в началото на мача нямаше и помен и сега всяко тяхно действие показваше, че голямата им цел тази вечер е равенството.
Българите създадоха суматоха пред Гивън в 56-ата минута, когато Живко Миланов центрира отдясно, а на другия фланг атаката бе продължена с прострелно центриране на Мартин Петров, което панически бе изчистено от бранител в зелено. Секунди по-късно Димитър Бербатов получи великолепен пас от Стилиян Петров, но не успя да спре добре топката и тя бе уловена от Гивън.

Илиян Стоянов в 70-ата минута поразчупи подчинената на срога тактическа дисциплина игра и на двата отбора с интересен шут от трийсетина метра, при който топката мина на по-малко от метър над вратата на Ейре.

Възпитаниците на Станимир Стоилов продължаваха да държат инициативата, но до голово положение през вторите 45 минути така и не се стигаше. Добрата новина обаче беше съсредоточената игра на отбраната, която се справи отлично в редките случаи на контраатаки на гостите.

Две опасни наши центрирания в последните секунди бяха отразени като по чудо от отбраната на островитяните, а за нещо повече нямаше време и мачът завърши наравно 1:1.

С осем точки и без загуба до момента България е трета в групата, с мач по-малко но и на пет точки след вторите Ирландия. Лидер и почти сигурен директен участник на Мондиал 2010 в ЮАР е селекцията на световния шампион Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *