Частници вземат болниците

Парите за здраве ще се разпределят за 6-те региона

Здравната карта определя какви болници ще има в 6-те района на страната – Северозападен, Северен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен район. Екипът на Радослав Гайдарски положи доста усилия, за да я разработи. Дано да не е било напразно.

Болниците ще се дават на концесия. Частници ще могат да вземат сгради и част от медицинските дейности на лечебниците. Това предвижда програма на здравното министерство, която ще бъде готова до средата на следващата година. Тя ще е съобразена с национална здравна карта, която министрите трябва да одобрят до 31 януари 2007 г. Картата ще раздели страната на 6 здравни региона. Предвижда се още някои болници да се преструктурират в заведения за долекуване, по-продължително лечение или рехабилитация.

Финансирането на болниците пък вече ще става не на парче, а според нуждите от лечение в съответния регион, обясниха здравни експерти. В ЕС парите за лечебниците се отпускат на същия принцип. Това ще позволи и по-справедливо финансиране на здравните заведения.

В същото време отделните болници ще могат да кандидатстват техни дейности да се финансират по програми към здравното министерство или от структурни фондове. Всеки регион ще разполага с една университетска болница, в която ще се извършват специализирани диагностични, лечебни и научни дейности. Пак там ще се прилагат и най-съвременните медицински технологии.

Засега само в Северния централен регион няма университетска болница и затова се предвижда русенската да изпълнява тези функции. Това не означава, че в нея ще има студенти, а че ще се правят по-сложни операции, обясниха от министерството. Що се отнася до университетските болници в София, Варна, Плевен и Пловдив, те вече ще поддържат леглова база според броя на студентите си, което също отговаря на европейските стандарти.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *