Частното потребление в Швейцария стигна нивата си отпреди фалита на Lehman

Потребителските разходи на домакинствата в Швейцария се увеличиха за четвърти път през последните пет месеца въпреки високата безработица в страната. Индексът на потребителските разходи, изчисляван от най-голямата швейцарска банка UBS, се повиши до 1,36 пункта през януари, което е най-високото му ниво от септември 2008 г., когато американската инвестиционна банка Lehman Brothers фалира.
Това доведе до сътресение на финансовите пазари и стана причина за свиването на икономическата активност по целия свят.
Увеличението на показателя през януари обаче сочи за рязко възстановяване на частното потребление в Швейцария, което ще подкрепи възстановяването на икономиката в началото на тази година. Частното потребление е източник на 57% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2008 г. От UBS очакват частното потребление да помогне на БВП да отчете ръст от 2% през първото тримесечие.
През декември индексът на частното потребление се понижи с 0,5 пункта до 1,19 пункта, след като се повишаваше предишните три месеца. Показателят се намира под средната си дългосрочна стойност от 1,5 пункта за 16-ти пореден месец. Увеличението му през януари обаче е силен знак за подобрение на потребителските нагласи за икономиката и склонността на домакинствата да пазаруват.
Индикаторът се базира на пет компонента, които следят поведението на потребителите в Швейцария: продажбите на нови автомобили, бизнес активността в сектора за търговия на дребно, потребителското доверие, броят на нощувките на резиденти в местни хотели и транзакциите с кредитни карти, които са били издадени от банката UBS. През януари се увеличават първите три компонента на индекса.
Швейцарският франк е поскъпнал с 3,3% спрямо еврото през последните три месеца, а спрямо щатския долар е поевтинял с 5,4%. Франкът поскъпва срещу еврото въпреки агресивните интервенции на Швейцарската централна банка на валутните пазари в началото на тази година.
Швейцарската икономика излезе от рецесията и пое нагоре през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,3% спрямо второто тримесечие благодарение на подобряването на положителното салдо по търговския баланс, нарастването на добавената стойност в сектора на услугите и увеличаването на частното потребление и на инвестициите в жилищния сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *