Част от рибата на пазара се оказа пълна с олово и живак

Част от рибата на пазара съдържа вредни за здравето тежки метали. Те са в стойности, близки или дори надхвърлящи нормата, показва ново проучване на асоциация „Активни потребители“.

Изследването включва 12 марки замразена вносна риба от най-купуваните видове на пазара, разказа авторът му д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Той даде пример с цаца от Балтийско море, в която са открити олово, кадмий и живак, като оловото е над нормата и рибата е негодна за консумация. Всички проби са само от две големи търговски вериги.

„Употребата на такава риба няма да доведе директно до проблем за здравето, но определено няма място на пазара“, каза Иванов пред Би Ти Ви. Засечени са още скумрия от Атлантическия и Тихия океан с високи стойности на олово, хек от Западния Атлантически океан с близки до нормата стойности също на олово, както и две проби с изтекъл срок на годност. Проверени са и сафрид, филе от треска, филе „Минтай“, тилапия, пангасиус, сьомга.

В същото време част от рибата е пълна с вода. При някои марки – най-вече при т.нар. филетирани риби, това е написано на етикетите. Стойностите за допълнително вложената вода, глазура и фосфати са от 8 до 30%, изтъкват от „Активни потребители“ и подчертават, че това, освен некоректна печалба, е и риск за здравето на потребителите.

Това е първото в България официално публикувано такова изследване, коментира Иванов. Той изтъкна, че досега Българската агенция за безопасност на храните нито веднъж не е засичала тежки метали в рибата, а това означава занижен контрол. „Нашият извод е, че на този етап замразената риба все пак е сравнително слаб риск, но това не означава, че той трябва да се игнорира“, обобщи Сергей Иванов.

Бизнесът обаче категорично отрече проучването на „Активни потребители“. Според Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти от 12 видове риби всички са под нормата с изключение на един вид балтийски шпроти, които са обявени за цаца. „В Балтийско море цаца няма. От 12 проби 11 са под нормата по изискванията на регламента. Нормално е, всичко в природата се отлага – и във водата, и в почвата, и т. н.“, коментира той.

Интересни са и данните за произхода на рибата с тежки метали. Любопитно е, че на първо място е Испания, следвана от „обичайните заподозрени“ – Виетнам, Индонезия, Сингапур и др. В световния океан се съдържат в разтворено състояние много токсични за хората химикали, подчертават от „Активни потребители“. В допълнение замърсяванията на водите с индустриални, битови и аграрни отпадъци влошават тяхното качество, а оттам и това на рибата и рибните дарове. Консумацията на риба, уловена или отглеждана в такива условия, може да представлява умерен до сериозен риск за здравето на хората, предупреждават експертите, информира в.Сега.

Черно на бяло

Справка в европейската система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи показва общо около 5400 сигнала за нередности или опасности в рибните продукти. Всъщност рибата е най-замърсената с тежки метали храна изобщо. На нея се падат около 40% от всички докладвани случаи на тежки метали (1410 от 3600), а ако включим и другите морски храни (миди, раци, скариди, октоподи), числото скача над 50%. Контролът у нас е поверен на Агенцията по храните, като за последно тя е съобщила за проблем при рибата през 2014 г.

Фипронил

Български яйца с фипронил над нормата са били продавани в Гърция и Румъния. Сигналът за това идва от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на ЕС (RASFF). Количеството инсектицид е 0.19 мг/кг – около 6 пъти повече от това, което беше засечено през септември в български яйца, продавани у нас. Успоредно с това в RASFF е постъпил сигнал от Франция за това, че в корен от репей, внесен от България, е засечен забраненият от години пестицид ДДТ.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *