ЧЕЗ намалява цената на тока в Чехия

Средно с 45 крони по-високи пенсии, по-ниски цени на тока и газа се очаква да влязат в сила от този месец в Чехия. Токът за домакинствата ще поевтинее средно с 10,9%. Така семейство, което използва електроенергия за отопление, ще може да спести годишно няколко хиляди крони.
Най-големият спад, според енергийния регулатор, се очаква при ЧЕЗ – с 12 на сто, „Прага енергия“ би трябвало да намали цената с 9,5 на сто, а E.ON , която работи предимно в Южна Бохемия и Южна Моравия, с 8,8 на сто.
Данъчните промени също влизат в сила от 1-ви януари т.г. Те засягат основно наследствата и даренията. Данъкът наследство и даренията ще бъдат включени към данъците върху доходите. Данъкът върху прехвърлянето на недвижими имоти се заменя от данъци върху недвижимо имущество. Платците на ДДС ще попълват данъчните декларации и отчети само в електронен формат.
Тези, които предоставят дарения за добри каузи, ще бъдат в по-благоприятно положение. В случаите за физически лица, максималният размер за данъчно признато дарение ще се увеличи до 15 на сто, а за юридически лица границата е 10 процента./източник:БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *