Чековете са на път да изчезнат в Европа

Плащането с банкови чекове в Европа става все по-голяма рядкост, тъй като тези операции все по-често се извършват с кредитни карти. Едно от малкото изключения е Франция, показват статистическите данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Франс прес, предаде БТА.

През миналата година в целия ЕС броят на трансакциите с чекове е намалял с над 7,9 процента. Според банката тези данни са признак за продължаващото изчезване на употребата на този платежен инструмент – процес, който се е ускорил миналата година.

Чековете вече почти напълно са изчезнали в Германия, Белгия, Швеция и всички страни от Източна Европа. Във Франция се отличава с 19,1 процента плащания с чекове. Само в Кипър и Малта все още трансакциите са повече – съответно 27,4 и 38,8 процента от плащанията.

Шампиони по употреба на банкови карти са Швеция, Португалия и Дания – 60 процента и повече плащания. Във Франция плащанията с банкова карта са 40 на сто от трансакциите. Общо 726 милиона банкови карти са били в обращение миналата година в ЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *