Ченге обира банка като Робърт де Ниро

Маскираният задигна 25 бона от клон на СЖ Експресбанк, арестуват го след 5 минути

За първи път в София посред бял ден бе извършен въоръжен грабеж в клон на Експресбанк. За първи път извършителят е заловен от полицаи непосредствено след престъплението. Стъписани столичани, минаващи по бул. „Патриарх Евтимий“, не вярваха, че това се случва на пъпа на София срещу НДК. Каква е тази държава, питаха се те.

Екшън, достоен за сценарий на филм, се разигра посред бял ден срещу НДК в София. 12 часа след като Канал 1 излъчи култовия филм на Майкъл Ман „Жега“ с Робърт де Ниро, Ал Пачино и Вал Килмър, един бивш полицай се опита нескопосано да копира банковия обир от лентата. С маска на главата ексченгето нахлу в клон на СЖ Експресбанк на ъгъла на ул. „Христо Белчев“ и бул. „Патриарх Евтимий“. Минути по-късно обаче бе проснат по очи на тротоара от полицаите в съседната пряка. В джоба му бяха задигнатите 25 000 лв. Сащисаните продавачи от близките магазини не можеха да повярват на случилото се. Нищо не сме чули, казаха те. Заради блокадата на полицията на булеварда за няколко часа бе затруднено движението.

Няколко часа продължи огледът в клона на Експресбанк. Никой от служителите не пожела да коментира случая

Фото Антон Чалъков“Това е полицейска акция!“ С тези думи от култов филм – „Бандити“, бившият полицай от Смолян Костадин Лазаров влязъл в клона на Експресбанк към 11 ч вчера. 31-годишният мъж бил с маска на главата и полицейска униформа. В едната си ръка държал радиостанция, в другата – газов пистолет. По това време в банковия офис имало само две касиерки и охранител. В салона не е имало клиенти. Обирджията опрял пищов в главата на охранителя и му сложил белезници. „Отваряй касата!“, извикал Лазаров и насочил пистолета към една от жените. Извадил найлонов плик от левия си джоб пред очите на стъписаните касиерки и прибрал 16 590 лв., 2700 евро и 2477 долара. Касиерките запазили завидно присъствие на духа. Незабелязано, на 15-ата секунда от влизането на бандита, натиснали паник бутона на полицейския СОД, който пазел клона. В това време Лазаров вече слагал плячката в джоба си и спокойно излизал от трезора. Всичко това е заснето от охранителните камери. Те са иззети от полицията.

Минути преди да влезе в банката, разхождащият се униформен с маска на главата бил забелязан с радиостанция и пистолет в ръка от полицаи от Първо РПУ. Те незабавно направили запитване дали в района се провежда спецоперация. След като получили отрицателен отговор, тръгнали към банката. В това време Лазаров тъкмо излизал и като видял полицаите, побягнал, разказа шефът на столичната полиция комисар Румен Стоянов. След кратко преследване полицаите го задържали пред ул. „Хан Аспарух“ 28 пред погледите на продавачи от магазини за хранителни стоки. Арестуваният обирджия е отведен в Първо РПУ. По същото време криминалисти започнаха оглед на мястото. Плъзна и слух, че грабителят имал двама съучастници, които избягали със „Ситроен С3“. По това време на кръстовището на Орлов мост такъв автомобил катастрофира. При проверката стана ясно, че возилото идвало от „Младост“ и няма нищо общо с грабежа в банката. Костадин Лазаров не е имал съучастници.

Илиана Динекова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *