Червеното си остава любим цвят на БФБ

Българска фондова борса се оцвети в червено днес, след като всички основни индекси както и повечето акции поевтиняха. SOFIX записа спад от 0,6% до 449.56 пункта, а BG40 и BGTR30 отстъпиха съответно с 0.72 и 0.94%. Оборотът на родната борса днес надхвърли 914 хил. лева.

На пазара на компенсаторни инструменти в последните минути на сесията станахме свидетели на продажбата на 500 хил. компенсаторни записи на цена от 40 стотинки за брой, а жилищните записи и земеделските бонове леко поскъпнаха съответно до цени от 40 и 50 стотинки за лев номинал.

Книжата на Химимпорт продължават поевтиняването си като обикновените акции изтриха 3.73% от стойността си и вече се разменят за 1.315 лева за брой, а привилегированите акции на компанията паднаха с 0.47% до 1.687 лева за една ценна книга. Висока активност наблюдавахме и по позицията на Софарма, където се изтъргуваха книжа на обща стойност от над 100 хил. лева, като цената остана почти непроменена при 3.27 лева за брой. С по-сериозни спадове завършиха книжата на Юрий Гагарин и Първа инвестиционна банка, който паднаха съответно с 3.92 и 2.13%, а Централна кооперативна банка, Зърнени храни, Синергон холдинг и Стара планина Холд записаха минимални спадове до 1%.

След малкото печеливши днес беше Енемона, чиито обикновени и привилегировани акции имаха скромни покачвания до 1%. На европейските борси не станахме свидетели на големи изменения, а американските пазари също отвориха без спадове благодарение на обявяването на избора на Джанет Йелън за следващ председател на Федералния резерв на САЩ, което беше посрещнато добре от инвеститорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *