Червен тон събра обра точките на рибния търг в Токио

Червен тон с тегло 405 кг, който бе основният лот на рибния търг на прочутия пазар за морски дарове в Токио Цукиджи, беше продаден на първия тазгодишен търг за 36,45 милиона йени (323 хиляди долара). Сумата съобщиха организаторите на търга.

Рибата, продадена на най-високата цена за деня, е уловена във водите на Тихия океан близо до пристанището на Ома (префектура Аомори). Тази година максималната достигната цена на търга е далече от рекорда – абсолютният рекорд е поставен през 2013 г., когато 222-килограмова риба тон беше продадена за 155,4 милиона йени (1,75 милиона долара по курса по това време).

Борбата за най-големия тон на първите за годината търгове в Цукиджи е ежегодно забавление за елита на токийските ресторантьори. Миналата година самопровъзгласилият се за крал на рибата тон в Япония плати впечатляващата сума от над 630 000 долара за само една риба. Киоши Кимура, собственик на верига за суши, даде сумата по време на първия за миналата година аукцион на риба в страната. Той стана собственик на 212-килограмов представител на вида тихоокеански червен тон, за който даде 74,2 млн. йени, което се равнява на 636 000 долара.

С тази цена едно-единствено парче суши с рибата би струвало около 85 долара, или 25 пъти по-скъпо от цената от 3,4 долара, която Кимура слага на своите продукти във веригата си, която има над 50 обекта. “Мисля, че беше малко скъпо, но се радвам, че можах да спечеля на аукциона риба тон в добра форма и с добър размер“, каза тогава Кимура.

Той е един от най-добрите участници в добилите популярност първи за годината търгове на риба в Япония и печели наддаванията за шести пореден път. На новогодишния търг през 2013 г. Кимура плаща рекордните 1,75 млн. долара за една-единствена риба червен тон, побеждавайки конкурент от Хонконг. През 2016 Кумура даде 117 000 долара за 200-килограмова риба.

Десетилетията на прекомерен риболов на тон доведоха до срив на пазара, което накара някои западни страни да поискат забрана за лова на застрашения атлантически червен тон. Голяма част от пазара, на който този вид риба се продава, е именно японският. Месото й, известно като „куро магуро“ (черен тон), се използва в множество специалитети, включително и суши.

Офертата за 2018 г. би трябвало да е последната, която се появява на старото място – очаква се през тази година пазарът да бъде преместен в района на Тойосу. Това трябваше да се случи още преди две години, но трябваше да бъде отложено поради редица проблеми, включително откриването на високи нива на токсични вещества в почвата под новия обект.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *