„Черното злато“ най-после направи възходящо движение на цената

В сряда петролът успя най-после да смени низходящата посока в последно време, което започна от началото на месец юни, и вчера най-после подскочи, макар и ниско – над 3 на сто от 4-месечни дъна след изненадващо голям спад на американските запаси на бензин през последната седмица.

Първоначално цените на „черното злато“ се понижиха до 4-месечни дъна, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо повишение на седмичните американски петролни запаси с 1,413 млн. барела при прогноза за тяхно понижение с около 1,75 млн. барела и след техен растеж с 1,671 млн. барела седмица по-рано.

Септемврийските фючърси на американския лек суров петрол се понижиха за кратко до 39,19 долара, докато тези на петрола сорт „брент“ – до 41,56 долара за барел, достигайки поредни най-ниски нива от април насам.

Последва обаче солиден техен отскок, тъй като инвеститорите акцентираха върху факта, че запасите на бензин са се понижили с цели 3,262 млн. барела до 238,2 милиона барела при прогноза за поредно тяхно повишение през последните няколко седмици. Според анализатори това е най-солидният седмичен спад на запасите на бензин за това време на годината от поне пет години насам. Седмица по-рано EIA обяви, че запасите на бензин в размер на 214 млн. барела са доста над горния им лимит, който е характерен за летния сезон, когато има по-силно търсене на автомобилно гориво и това беше един от мотивите за продължаващия натиск върху петролните цени през последните седмици. В същото време EIA отчете и понижение на американския добив на петрол през последната седмица до 8,46 млн. барела на ден от 8,515 млн. барела седмица по-рано.

Това доведе до покриване на „къси“ позиции в петролни фючърси и в края на вчерашната търговия американския лек суров петрол успя да поскъпне с над 3% към 41,20 долара за барел, докато петролът сорт „брент“  нарасна с около 2,5% към 43,64 долара за барел.

Въпреки солидния отскок инвеститорите и анализаторите не изглеждат уверени, че това може да доведе до ново по-трайно възходящо движение на петролните цени, тъй като все още няма решение на основния въпрос свързан със свръхпредлагането на важната енергийна суровина. В глобален мащаб въпреки сезоните на отпуските и очакваното по-голямо движение, а с него и по-голямо търсене на горива, цената се движи около четиримесечните дъна и не показва потенциал за особено покачване като се има предвид затишието на пазарите от една страна и от друга – напрежението и локалните войни в най-богатите на петрол региони на света.

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *