Четирите най-големи банки в Италия може да заемат 27 млрд. евро от ЕЦБ

Четирите най-големи италиански банки искат да заемат около 27 млрд. евро от Европейската централна банка (ЕЦБ) по време на първия аукцион за евтини пари, насочен към стимулиране на кредитната активност сред домакинствата и фирмите, споделят пред Bloomberg лица, запознати с намеренията на трезорите.

На търга през септември най-голямата банка в Италия – UniCredit SpA, ще поиска 7 млрд. евро. Третият най-голям кредитор – Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, ще наддава за 3 млрд. евро – почти половината от сумата, която иска да си набави през тази година.

Кредитите, известни като Целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране (TLTROs), са част от историческите мерки на ЕЦБ, насочени към съживяването на растежа и търсенето на кредит. Предишните инжекции на ЕЦБ чрез дългосрочни операции през 2011 г. и 2012 г. не съумяха да стимулират кредитирането, защото вместо да отпускат заеми, банките купуваха държавни ценни книжа.

„Мярката изглежда привлекателна за банките дори и да не изпитват същата спешна нужда от ликвидност, както бе преди три години“, коментира анализаторът в De Pury Pictet Turrettini & Cie.Карим Бертони. „Банките не търся максимално възможното количество незабавно, защото разполагат с алтернативни източници на финансиране.“

Банките в 18-членната валутна зона най-вероятно ще се сдобият с около 110 млрд. евро през септември и със 160 млрд. евро през декември, за когато е насрочен следващия търг, изчислява анализаторът в Вarclays Plc Джузепе Марафино.

За да участват в първия аукцион, банките трябва да предоставят данни за кредитните си портфейли към техните национални централни банки днес. Кредиторите могат да заемат от ЕЦБ при лихвен процент, формиран от основния лихвен процент плюс 10 базисни пункта.

Други банки – втората по големина в Италия Intesa Sanpaolo SpA планира да се възползва от 13 млрд. евро от TLTROs. Ръководството й все още умува за точния размер, който ще търси на първия търг. Решението ще бъде взето точно преди аукциона и в зависимост от паричната позиция на банката, коментира пред Bloomberg анонимно лице.

Banco Popolare SC възнамерява да потърси 3,8 млрд. евро през септември. Въпреки това в началото на септември мениджмънтът ще реши дали да раздели цялата сума между двата търга през годината.

Unione di Banche Italiane Scpa няма да участва на първия търг, но може да набере до 3 млрд. евро през декември.

Първоначалното желание на UniCredit бе набраните 7-8 млрд. евро да бъдат използвани за кредитиране в Италия, а на втория аукцион да бъдат набрани средства за поделенията й в Германия и Австрия.

Банките едва ли ще се възползват от общата сума от 1 трлн. евро, която всъщност е максималният размер на програмата. Анкета на Bloombergсред икономисти разкрива, че до 2016 г. банките ще заемат 650 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *