Четири банки получиха повечето депозити от КТБ

В четири банки са влезли повечето от средствата от КТБ, които бяха изтеглени, след като централната банка отне лиценза на фалиралия трезор. Вложенията са били пренасочени предимно към УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка, ЦКБ и Банка ДСК, сочи справка в данните на БНБ.

Според официалната информация от Фонда за гарантиране на влоговете в банки само 2% от всички влогове в КТБ са били изтеглени от банковата система, пише „Монитор“.

През четвъртото тримесечие на миналата година банковият сектор привлича допълнително ресурс за 3.2 млрд. лв. В резултат привлечените средства нарастват с 4.5% и достигат 73.5 млрд. лв. Двигател на растежа са депозитите от граждани и домакинства, които за трите месеца се увеличават с 4.1 млрд. лв. В края на отчетния период ресурсът от населението достига 41.0 млрд. лв.

На второ място по привлечени средства от КТБ е Първа инвестиционна банка. Въпреки че бе подложена на криминална атака миналото лято, тя много бързо успя да възстанови както репутацията си, така и финансовите си показатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *