Четири милиона лева достига годишният оборот от проституция у нас

Голям процент от запитаните – между 30 и 50 години, смятат, че проституцията трябва да бъде законна дейност, предаде БТА. Останалите възрастови групи са против. Хората с основно образование също са против легализацията на сексуалните услуги, за разлика от тези с висше и полувисше образование.
При евентуално легализиране на проституцията ще започнат да се внасят здравни вноски, а работещите ще трябва да си правят задължителни изследвания и да плащат данъци, което би се отразило добре на икономиката, смятат от фондацията. Самите проституиращи обаче по-скоро не желаят да излязат на светло, тъй като предпочитат сводниците и почти не плащат на държавата, съобщи Дарик радио.
Над 56 на сто от запитаните определят проституцията като неморална, за 23% това е професия като всички останали, а 18,8 на сто я смятат за престъпление. Жителите на областните градове са „за“, а тези в малките градове и селата – против. Бедността е основният фактор, който подтиква към проституиране, смятат малко по-малко от половината запитани, а 18,4 на сто намират в продаването на секс възможност за по-високи доходи.
Изследването цитира данни, според които в България месечно проституират между 5000 и 8000 души. 90 на сто са жени, 5% са мъже, а още толкова – транссексуални. Ромите са 70 на сто. Общият брой на клиентите е около 3700 души. За периода август 2003 – ноември 2008 г. за СПИН, хепатит и сифилис са изследвани 134 проституиращи. Болни от СПИН няма, а средно 10% са боледували от хепатит.
България е между 3-то и 5-то място в Европа по разпространение на проститутки, съобщи Стефан Попов, ръководител на изследователския екип на „РискМонитор“, цитиран от БГНЕС. У нас проституцията е извънредно разпространена, по всяка вероятност над средните нива в Европа. Тя обаче не е и не може да бъде „свободна професия“, тъй като се управлява в над 90% от криминални мрежи. В много отношения страната ни може да се конкурира с Русия и Украйна, коментира той.
По данни от изследването тарифите на улицата са между 10 и 30 лв. Сумата е за един клиент, а дневният доход може да достигне 120 лв., защото средно те имат по шестима. Тарифата в „закрити обекти“ е между 40 и 60 лв, като достига до 100 лв. Дневният оборот е около 240 лв. Така средният оборот на проститутките на ден е около 180 лв. Ако той се умножи по броя на проституиращите, ще получим средния оборот на секспазара у нас – между 900 000 и 1 440 000 лв. Ако се приеме, че проститутките у нас работят средно по 300 дни, то годишният оборот излиза между 270 млн.лв и 430 млн.лв., изчислили са от фондацията
В света има 4 основни политически отговора на проституцията – мълчаливо разрешение, декриминализация, легализация и криминализация, заявиха още от „РискМонитор“. В България е възприет първият. Така е и в Чехия, Италия, Испания, Полша. По отношение на сводниците в Швеция например са предприети наказателни мерки. В Невада, САЩ, където проституцията е легализирана, също се вземат строги мерки срещу сутеньорите. В Исландия, Норвегия и Швеция се криминализира търсенето на сексуални услуги. В Нова Зеландия пък предлагането се възприема като част от свободната стопанска инициатива. В Холандия всяка община сама урежда въпроса. У нас законът преследва сводниците, а не проституиращите.
От фондацията препоръчват на управляващите да се прекрати наказателното преследване на проституиращите за безделничество и да има обучение на полицейските служители в промяна на отношението към проституиращите като към престъпници. У нас този занаят е бил легален в началото на миналия век.
В края на август проститутки направиха опит за протест, в който да поискат легализация на професията си. Едва десетина жени обаче се събраха пред ЦУМ в София и се оплакаха от постоянните полицейски хайки. Някои заявиха, че не се смятат за престъпници и са съгласни да плаща данъци, както било в Германия.
Според данни на МВР от миналата година, в България са „регистрирани“ едва 1326 проститутки и са „локализирани“ 263 публични дома. Статистиката показва, че в Бургас има най-много „трафикирани момичета, които изпълняват указания на сводници“ – 151. Във Варна и Пловдив те били 146. Най-малко имало в Перник – едва 2, съобщи в. „24 часа“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *