Четири общини у нас се сдружиха за да ползват с предимство средства от ЕС

Сдружение на общините от Югоизточния регион на България бе учредено вчера в Бургас. Обединението е първото от този тип за страната и включва общините Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.
Да се говори и действа от името на региона е утвърдена практика в Европейския съюз. Регионите ползват с предимство средства по различни европейски програми, а думата им пред държавната власт има по-голяма тежест, става ясно от съобщение на община Бургас.
Основен приоритет в дейността на сдружените общини от Югоизточен регион ще бъде подготовката на интегрирани регионални проекти в областта на инфраструктурата, управлението на отпадъците, културно-историческия туризъм и туризма въобще, в областта на възобновяемите енергийни източници и други.
В управителния съвет на сдружението влизат кметовете Димитър Николов, Йордан Лечков, Светлин Танчев, Георги Славов и заместник-кметът на община Бургас Ивелина Василева, която ще бъде и негов секретар. Кметът на Нова Загора Николай Грозев заяви желанието си скоро към сдружението да се присъедини и общината, която той ръководи.
Новоучреденото сдружение ще ползва офиса на Бургас в Брюксел за преките си контакти с Европейската комисия.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *