Четири предимства, които имат малките инвеститори

~В повечето сфери, професионалисти или индустриални експерти имат чисто предимство пред обикновения човек. Това важи например в медицината, правото и инженерството, където образованието е много голям фактор. Популярно е схващането, че инвестирането е една от тези сфери, а всъщност, обратното много често е вярно, според usnews.com.

Разбира се тук не се твърди, че средния инвеститор превъзхожда професионалния. Просто потенциалът е налице, ако хората могат да избегнат емоционалните пристрастия, които вредят на всички инвеститори и да извлекат някои присъщи предимства, които притежават.

Можем да посочим 4 такива предимства

На първо място: средният инвеститор има време. Най-важният елемент за успешно инвестиране е времето. Предимството на индивидуалните спрямо професионалните инвеститори е, че те имат значително по-дълъг времеви хоризонт.

Историята показва, че колкото по-дълъг е времевият хоризонт, толкова по-големи са шансовете за постигане на положителна възвращаемост. Например, от 1900 индексът Standard & Poor's 500 е бил по-висок в 64% от 3-месечните периоди. Ако този период се разшири до 12 месеца, процентът нараства до 72%. Ако инвеститор задържи инвестицията си в индекса за 5 години, процента за получаване на по-висока възвращаемост нараства до 89%. 10-годишен период на държане на инвестицията осигурява 96% вероятност за по-висока възвращаемост, а при 20-години, по-високата възвращаемост е гарантирана на 100%.

Междувременно, много професионални инвеститори, по-специално тези, които работят за хедж фондове, отчитат представянето си на месечна база, на която биват оценявани. Това, често води до неоптимални инвестиционни решения в опит да се достигне месечно определената цел. Това е перфектното рационално поведение на хедж фондовете, тъй като те не могат да си позволят слаби цифри, дори в дългосрочен план да има големи перспективи за увеличение на възвращаемостта. За тези фондове няма дългосрочен без краткосрочен период.

Индивидуалните инвеститори разбира се нямат този проблем и няма нужда да докладват месечни числа, затова могат да инвестират, за да максимизират дългосрочна възвращаемост.

Второто предимство на индивидуалния инвеститор е, че той има търпение. Да знаеш, че имаш време е едно, но да имаш търпение да стоиш без да правиш нищо през неизбежните периоди, когато губиш пари, е съвсем друго. Много професионални инвеститори нямат това търпение, след като не им е позволено от техните клиенти. Отново, това може да доведе до неоптимално поведение и изоставяне на иначе печеливша стратегия в най-лошия момент.

Ясен пример за това е есента на 2008г., когато много хедж фондове трябваше да продадат дългите позиции, които са заели, за да сведат до минимум риска, и да задържат клиентите си. В същото време, индивидуалните инвеститори са направили точно обратното, и са увеличили своята дългосрочна капиталова експозиция, знаейки, че това вероятно, в краткосрочен период, ще е нерентабилно, но пък ще се възползват в дългосрочен период.

На трето място се поставя предимството, че индивидуалният инвеститор може да върви срещу пазара. Професионалните инвеститори често страдат от стадния ефект или концепцията за правене на подобни инвестиции, на направените от други фондове. Те се държат по този начин, защото риска при отклонение от тълпата и правене на грешка, ще доведе до край на кариерата им, дори и решението в дългосрочен период да е правилно.

Пример за това са развиващите се пазари. Независимо, че акциите на тези пазари са „значително по-евтини, отколкото американските акции, малко професионални инвеститори имат бичи поведение спрямо тях. Причината е проста. Докато S&P 500 е нагоре с 47% през последните три години, реагирайки изключително позитивно на добрите новини, развиващите се пазари са надолу с 15%, реагирайки много негативно на лошите новини. Ако професионален инвеститор трябва да се отклони от тълпата и да купи на развиващите се пазари, той ще бъде сериозно наказан, ако инвестицията не проработи веднага.

Инвеститорите биха имали малко търпение, когато губят пари при търговия, която е очевидно грешна. И понеже развиващите се пазари са се представяли лошо за дълъг период, което професионалният инвеститор е знаел добре и било уместно да не инвестира. Така, независимо от дългосрочния потенциал за възвращаемост, професионалните инвеститори ще избягват развиващите се пазари, докато цените не се повишат и новините не станат по добри. Тогава обаче много от началните възможности ще са отминали.

На последно място, като предимство за индивидуалния инвеститор трябва да се посочи, че той е свободен да избира. На професионалните инвеститори често се плаща да бъдат специалисти или експерти в определена сфера на пазара, независимо дали ще бъде клас акции или сектор. Това може да доведе до загуба, когато по-добра инвестиционна възможност се е появила на друго място. Добър пример за това е 2000 година, когато беше пикът на дот-ком бума. Професионален инвеститор, който е фокусиран само върху дълги позиции в технологичния сектор е нямало как да избегне срива.

Друго ограничение за професионалните инвеститори е размера. Когато активи, които се управляват от него, достигнат определено ниво, малките и по-ликвидни възможности вече не са част от тези активи. Понякога тези малки възможности предлагат най-добрата дългосрочна възвращаемост. Индивидуалните инвеститори нямат проблем с големината на инвестициите и могат да избират най-добрата възможност.

Въпреки, че посочените предимства са достъпни за всички инвеститори, те са значително неизползвани. Средният инвеститор е повлиян от същите негативни фактори, които пречат и на професионалните. Като резултат, средният срок на държане на акции, се е понижил значително през последните 50 години, от 8 години през 1960г. до по-малко от 1 година днес.

С увеличен достъп до информация и ниски разходи за търгуване инвеститорите са станали врагове на себе си. Интелигентен инвеститор би направил много добре, ако прави инвестиционни стратегии, възползва се от предимството да разшири хоризонта си, да бъде по-търпелив и да търси начини да се движи срещу тълпата, когато се появи възможност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *