Четири соларни инсталации ще се строят в Карловско

Усиленото изграждане на фотоволтаични паркове предстои да се случи в тази и следващите две-три години. Очаква се в този период да бъдат изградени такива съоръжения с обща мощност 600-800 мегавата, най-вероятно част от проектите ще бъдат реализирани от мощни инвестиционни фондове и с подкрепата на европейски програми.
Нашата страна вече има законодателство в областта на възстановяемите енергийни източници, което регламентира начина на ценообразуване и осигурява преференциални цени за изкупуване на електроенергията от тези източници през следващите 25 години.
Ниският корпоративен данък от 10 процента също е една от предпоставките, които привличат инвеститорите в тази сфера. Това коментира бившият карловски кмет Николай Енчев, който преди броени дни със свой съдружник създаде фирмата “Нови инвестиционни технологии” ООД. Дружеството стана изключителен представител за България на една от големите компании в света за производство на модули за фотоволтаични централи “Викрам Солар”. Целта на новоучреденото дружеството е да изгражда в България големи слънчеви електроцентрали на принципа на пълен инженеринг от проектирането през доставка, монтаж до ключ и присъединяване към системата. Става въпрос за големи електроцентрали с минимална мощност от 500 киловата. От своя страна успяхме да се договорим с немалко партньори, че в процеса на инженеринг ще инкорпорираме местни български фирми за изработване на метални конструкции, огради, видеонаблюдение, строителство, за да може те също да се включат.
 Това е сериозен бизнес,
който в условията на кризата, особено в строителството, би дал глътка въздух, твърди Николай Енчев. В момента разработваме три вида конструкции, които ще предложим на немските ни партньори, с цел да се избере най-добрият тип, който ще се произвежда от местна карловска фирма. Ако заработим с нея, това би означавало, че тя ще преработва стотици тонове метал годишно, уточнява Николай Енчев. От следващите няколко месеца до следващите няколко години хит в този бизнес ще бъде продажбата на проекти за фотоволтаични централи със съответния терен на голям инвеститор, твърди Енчев.
Най-вероятно само в Подбалкана през следващите месеци на този пазар ще излязат няколко напълно готови проекта за големи фотоволтаични централи, твърди Николай Енчев. Един от тях ­ за фотоволтаичен парк на около 10 км на изток от Карлово, вече е продаден на чуждестранен инвеститор. Очаква се всеки момент да излезе разрешително и за строеж на фотоволтаична централа с мощност пет мегавата южно от Карлово. С пълна проектна готовност е фотоволтаичен парк в района на Климент-Каравелово с мощност над един мегават. Има и доста по-малки проекти за слънчеви електроцентрали с мощност до 100 киловата, подготвени за внасянето им за одобрение и финансиране по мярка 312 от Програмата за развитие на селските райони.
Макар че този пазар е много еластичен, цената на проектите всъщност никак не е лоша, твърди Николай Енчев. Аз поне знам за реализирани сделки на проекти при цена от 130 хиляди евро до 200 хиляди евро на мегават. Това е цена, която се дава за дяловете на създадената за фотоволична централа фирма, собствеността на терена, върху който ще се изгради съоръжението, и собствеността на документацията по проекта. Вчера сутринта мой познат отказа предложение за 130 хиляди евро на мегават при положение, че преди няколко месеца бе готов да продава за около 120 хиляди.
По неофициални данни в България има инвестиционни намерения и искане на становище за присъединяване на фотоволтаични централи с обща мощност над 10 хиляди мегавата, твърди Николай Енчев. Но по справка от ДКЕВР към 31 декември 2009 година реално в цялата страна функционират и продават ток съоръжения с обща инсталирана мощност малко под 6 мегавата. Според Националната стратегия за производство на електроенергия от възстановяеми енергийни източници се обсъжда възможността в България през следващите две-три години да бъдат изградени съоръжения с обща мощност 600-800 мегавата. Оттам нататък фотоволтаични централи с голяма мощност ще се правят чак след 25 години, смята Николай Енчев.
 

Цветана Геоpгиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *