Четири топлофикации искат нови цени от януари

Четири топлофикационни дружества искат по-високи цени на произвежданата от тях електрическа и топлинна енергия. Това са фирмите във Варна, Пловдив, Бургас и Перник, а причината за предлаганото поскъпване е новата цена на природния газ от 1 октомври. Заявленията ще бъдат разгледани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране следващата седмица.

От „Топлофикация-Пловдив“ предлагат от януари да поскъпне единствено електроенергията, произвеждана от централата. Сега 1 мегаватчас ток струва 102 лева, а идеята е цената да стане малко над 111 лева без ДДС. Според разчетите на дружеството ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране разреши исканата корекция на тарифата, няма да се наложи поскъпване на парното в града под тепетата. Топлофикацията във Варна също настоява за по-високи цени на електричеството. От 1 август дружеството продава тока по 105 лева без ДДС. Исканата цена за 1 мегватчас е 122 лева. В морската столица обаче искат и парното да поскъпне от 1 януари с 2,50 лева за мегаватчас.

Мениджмънтът на бургаското топлофикационно дружество предлага срещу повишение на цената на тока, произвеждан от централата, комисията за енергийно и водно регулиране да намали цената на топлинната енергия с топлоносител водна пара от близо 81 на 78 лева за мегаватчас без ДДС. Исканият ръст на тарифата за тока е от 122,92 лева без ДДС сега, на 137,68 лева от януари. Парното с топлоносител гореща вода да запази цената си, предлагат също от фирмата.

Със 7 лева по-висока преференциална цена на електричеството и около 1 лев по-скъпо парно от „Топлофикация-Перник“ ще обсъждат енергийните комисари. Според експертите на държавната комисия обаче нито поскъпването с 4 процента на природния газ, нито корекцията на въглищата с около 7 на сто ще се отразят фатално върху финансовото състояние на четирите топлофикации и не са основание за корекция на тарифите в разгара на отоплителния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *