Чехия отчете по-силен растеж от очакваното

Икономическият растеж на Чехия се ускори до рекордно темпо, като изпревари всички други членове на Европейския съюз през първото тримесечие, подпомогнат от слабата местна валута и разхлабената бюджетна политика, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се увеличи с 2,8% спрямо последните три месеца на 2014 г., отчете статистическата служба в Прага. На годишна база БВП нарасна с 3,9% – най-силният ръст от второто тримесечие на 2008 г. Средната оценка в проучване на Bloomberg сред 13 икономисти беше за ръст от 0,8% на тримесечна база и увеличение с 2% на годишна база.

„Сегашното икономическо възстановяване стои на здрави основи, подкрепенo от ръста на чуждестранните пазари, намаляването на цените на петрола и местната фискална и монетарна политикi“, коментира Иржи Скоп, старши икономист в базираната в Прага Komercni Banka.

Чехия се радва на бърз растеж след рекордната рецесия, която приключи през 2013 г. – годината, когато правителството на строгите икономии падна. Централната банка отслаби кроната чрез намеса на пазара и определяне на горна граница на курса й, което според институцията е предотвратило дефлацията и е насърчило възстановяването, подпомагайки износа и вътрешното търсене.

„Продължителният растеж в почти всички сегменти на промишлеността, особено в производството на транспортни средства и машини, бе от ключово значение за благоприятното развитие на чешката икономика“, посочва статистическата служба.

Съседна Полша също обяви икономически растеж за първото тримесечие, който превиши очакванията на анализаторите, като на тримесечна база ръстът се ускоро до 1 на сто, а на годишна достигна 3,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *