Чехия пуска на трудовия си пазар българи и румънци

Междувременно испанското правителство най-вероятно ще наложи мораториум за достъпа на български и румънски работници до своя пазар на труда от 2007-а

01.12.2006

Чешкото правителство реши да отвори без ограничения трудовия си пазар за българи и румънци след присъединяването на двете страни към ЕС на 1 януари 2007 г. Това съобщи днес чешкият премиер Мирек Тополанек.

„Тъй като ние не искаме да бъдем жертви на ограничаване на свободното движение, то не можем да направим в този смисъл жертви българите и румънците“, каза той след заседание на правителството, приключило рано тази сутрин.

Все пак Прага ще подготви мерки, за да защити трудовия си пазар, които евентуално биха могли да бъдат взети, ако възникне необходимост, уточни Тополанек.

Според данните, публикувани миналия месец от министерството на труда и социалните грижи, Чехия, чието население наброява 10,2 млн. души, в момента има близо 440 000 безработни. В същото време обаче в страната са незаети 100 000 работни места.

Междувременно испанското правителство най-вероятно ще наложи мораториум за достъпа на български и румънски работници до своя пазар на труда от 2007-а, но той ще бъде гъвкав и няма да засегне легално работещите. Това заяви днес испанският министър на труда и социалните грижи Хесус Калдера Санчес Капитан.

В едно от сутрешните телевизионни предавания на испанската телевизия „Калдера“ той посочи, че неговото министерство все още преговаря със социалните партньори какви мерки да се бъдат предприети, макар че най-вероятно ще бъде въведен преходен период за получаване на разрешителни за работа за българи и румънци.

Министърът изтъкна, че този преходен период ще бъде гъвкав, защото „не искаме никой да работи незаконно“. Според него мораториумът трябва да гарантира, че който има законна работа и плаща социални осигуровки, ще може да си запази работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *