Чешките социалдемократи обещаха увеличаване на разходите за инфраструктурни и социални проекти

Чешката социалдемократическа партия обяви, че ще се бори с икономическата криза, като увеличи разходите за инфраструктурни и социални проекти след парламентарните избори през октомври.

На предизборния си конгрес лявата партия подготви почвата за сблъсъка с нейния конкурент в дясно от центъра – Гражданската демократическа партия, чието правителство социалдемократите свалиха през март в средата на чешкото ротационно председателство на ЕС.

В предизборната си платформа за изборите на 9 и 10 октомври социалдемократите посочват, че ще положат усилия за прокарването на финансов пакет за стимулиране на икономката на стойност от 1 до 1,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, чиято цел ще бъде откриването на 100 000 нови работни места.

Партията заяви, че ще покрие по-големите разходи, като премахне плоския данък върху доходите и увеличи дела от печалбите на държавните корпорации, включително и енергийната компания ЧЕЗ.

„Нашият приоритет ще бъдат мерки за запазване на работните места“, посочи в реч пред конгреса лидерът на Социалдемократическата партия Иржи Пароубек.

Чехия, която е с население от 10,5 милиона души, е силно зависима от износа. Страната пострада по-малко от кризата спрямо много други държави-членки на ЕС, въпреки че икономиката й се сви с 3,4 процента през първото тримесечие, а безработицата нарасна до 5 процента през май спрямо аналогичния месец преди
година.

Социалдемократите предлагат и увеличаване на помощите за безработните и семейства с деца, както и плащането на пенсионерите на допълнителна „13-та пенсия“ всяка година.

Те се ангажираха да отменят таксите при посещение на личен лекар, въведени от режима на Мирек Тополанек с цел намаляване на разходите за здравеопазване, и да възстановят по-високите болнични, които Тополанек премахна, за да се бори срещу коефициента на отсъствие от работа, който е по-висок спрямо средния в ЕС.

Според социологически проучване, публикувано в края на юни, Социалдемократическата партия заема второ място по процент на обществена подкрепа след Гражданската демократическа партия. По данни на проучването подкрепата за двете партии е съответно 30 и 35 процента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *