Чешкото председателство: Кризата намали ентусиазма на ЕС за разширяване

Световната икономическа криза е причина за намаляването на ентусиазма на Европейския съюз за приемането на нови членки от Балканите, заяви чешкото председателство.

ЕС поддържаше перспективата за членство на страните от Балканите, но в условията на рецесия се забелязва ново настроение на предпазливост.

„Във време на икономическа криза хората стават по-предпазливи“, заяви чешкият външен министър Карел Шварценберг, чиято страна председателства ЕС в момента, по повод плановете за разширяване на съюза с включване на балкански страни като Черна гора и Сърбия.

Външните министри на ЕС не успяха да се споразумеят в понеделник за даване на зелена светлина за кандидатурата за членство на Черна гора. Стартирането на оценката на
кандидатурата на Черна гора, която страната внесе през декември, се смята за техническа процедура и не е гаранция, че страната ще започне предприсъединителния процес или че ще стигне до присъединяване. Но някои страни от ЕС, като Холандия и Германия, имаха резерви относно даването на съгласие.

„Имаше време в историята на ЕС, когато всяка кандидатура се приемаше с голямо нетърпение, но в момента има известен скептицизъм в ЕС“, заяви Шварценберг след срещата си с албанския външен министър Лулзим Баша.

„Черна гора има лош късмет, че подава кандидатурата си точно в такъв момент“, добави той. Министърът каза, че чешкото председателство е твърд застъпник на отварянето на ЕС към Западните Балкани и ще продължи да оказва натиск в тази посока.

Албанският външен министър Лулзим Баша подчерта, че страната му се готви за членство в ЕС, но не уточни кога ще изпълни условията за присъединяване.

Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *