Чили изненада инвеститорите и играчите

Това спекулативно означава по-голям шанс за вдигане на лихвите в САЩ, следователно еврото губи привлекателност.
EUR/USD 1.4117, спад с 0.55% на единната влаута. Австралийският долар се срина с цял процент спрямо щатския, а канадският губи 0.7%. Доларът на САЩ обаче губи към йената до 80.685 йени за долар – и това не е случайно. Пазарът се опасява, че забавящата се икономика на Щатите няма да успее да поддържа и сегашния темп, след като количествените улеснения на Федералния резерв бъдат преустановени в края на юни.
На този фон, индексът Dow Jones се смъква с 0.54% до 12629 пункта, индексът Nasdaq намалява с 0.78% до 2841 пункта, а широкият S&P500 губи 0.55% до 1341 пункта.
На суровинните пазари петролът поевтинява до 98.39 долара за барел WTI и 112.94 долара за барел брент. Част от суровините се възстановяват от главоломното пропадане през последните дни. Златото се търгува на ниво 1504 долара за тройунция, спад с 2.8 долара в рамките на деня.
10:20 часа
Германската икономика е пораснала с нови 1.5% през първите три месеца на годината, съобщи федералната статистика тази сутрин. Нека си припомним, че през последното тримесечие на миналата година (от октомври до декември 2010 година), ръстът на икономиката бе 0.4%, което показва доста бурен темп от януари до края на март. Разбира се, следва да се отчете и сезонния характер на тези данни, тъй като нормално, в края на годината, заради многото празници икономическата активност и произведените обеми спадат.
На годишна база Брутният вътрешен продукт на Германия през март отчита 4.5% ръст спрямо същия период на миналата година. Освен индустриалните производства и машиностроенето, немците дължат този си успех с голямото вътрешно потребление в страната.
Данни за икономиката си извади и Франция, която отчете ръст от 1% на БВП за първото тримесечие на годината. Помагат ръста на промишлените производства и сектора на услугите.
В условията на тези новини, европейските борси светнаха в зелено, с което моментално изтриха вчерашните загуби при индексите.
FTSE 100 INDEX расте с 0.58% до 5 979 пункта.DAX INDEX добавя 0.56% до 7 486 пункта.CAC 40 INDEX се покачва с 0.68% до 4 050 пункта.
Еврото започна да поскъпва към долара до $ 1.4256.
10:19 часа
Засилването на долара продължава и това влияе съществено на пазарите на суровини, а от там и на фондовите борси. Инвеститорите побързаха да обърнат в петрол, злато и сребро доларите, които купиха евтино преди няколко месеца, преди да се сбъднат прогнозите, че покупателната им сила отново ще спадне. Това вдигна цените на изброените стоки, но поскъпването се оказа мимолетно. В момента, по време на азиатската сесия, посоката на търговия се обърна, а с учестен пулс туптят пазарите в Китай и Чили.
Ето в повече подробности какво се случва по света през последните часове:
Във валутната търговия бе достигнат курс на долара от 1.4185 към еврото, а в момента обмяната се извършва при курс 1.4207 долара за единица от обединената валута. Спрямо японската йена обаче зелените пари отстъпват до 80.5150 йени за долар.
Петролът остава да се търгува под 99 долара за барел, като по време на американската сесия фючърсите за доставка през юни добавиха 76 цента до $ 98.97 за барел, с пропадане до $ 95.25 за барел.
Именно това силно движение нагоре от 95 до 98 долара бе окуражаващо за инвеститорите, които добиха смелост и в покупката на акции. Това се видя по графиките на щатските индекси, които завършиха с покачвания.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.52% до 12 695 пункта.S&P 500 INDEX добави 0.49% до 1 348 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 0.63% до 2 863 пункта.
Ако се върнем пак на петролния пазар, в момента се наблюдава пропадане на цената на фючърсите с близо половин долар до $ 98.56 за барел лек американски петрол, докато сортът брент се котира при $ 112.78 за барел.
Влияние върху търговията с петрол оказа не само скъпият долар, но и данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ), в които се съдържа прогноза за глобален растеж около нулата за настоящата година, което означава и по-слабо търсене на суровината.
Другите задължително наблюдавани стоки през последните месеци – златото и среброто – се движиха паралелно с петрола. По време на азиатската сесия жълтият метал се търгува при $ 1 503.70 за тройунция, което е спад в цената с повече от 3 долара. В щатите контрактите за покупка на благородния метал струваха $ 1 506.80 за тройунция, а среброто се търгуваше срещу $ 34.80 за унция. Негативно се развива и сесията на фондовите борси в Токио, Шанхай и Пекин. Там възможна причина за това е решението на централната банка на Китай – The People’s Bank of China да увеличи изискванията за поддържане на капиталови резерви от страна на банките. Това веднага бе пресметнато от инвеститорите като причина за постигането на незадоволителни печалби от страна на банките, в които са акционери, и пазарите веднага бяха наводнени от оферти „продава“.
NIKKEI 225 потъва с 1.13% до 9 606 пункта.HANG SENG INDEX пада с 0.44% до 22 972 пункта.CSI 300 INDEX губи 0.12% до 3 097 пункта.
Новина, която изненада пазарите и може би ще погъделичка инвеститорите, които търсят в каква валута да обърнат парите си, за да им носят по-висока лихва, дойде от Чили. Там централната банка вдигна изненадващо основната си лихва на 5% и намекна, че е много възможно в скоро време да има и още една корекция в посоката нагоре. Едновременно с това, е задвижено оттегляне на монетарните стимули за икономиката, получила подкрепа по време на кризата. В момента инфлацията в Чили е около нивото от 3%, прието за допустимо от държавните финансити, които се застраховат с евентуално изменение в границата от плюс/минус 1%.
И още нещо, което не бива да подминаваме –  снощи имаше интересен аукцион за американски държавен дълг. Правителството пласира книжа за $ 16 млрд. Матуритетът на облигациите е 30 години, а постигнатата доходност от 4.38% е много над очакваното. Подадените поръчки за покупка надвишаваха обема на предложените ДЦК 2.55 пъти. Високата доходност значи, че интересът към покупка на дългове от свърхзадлъжняла Америка намалява, а инвеститорите стават все по-претенциозни в исканията си за осребряване на риска, който поемат, невярващи, че след 30 години финансите на САЩ ще са в по-добро здраве .
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *