Чиновниците получават 400 млн. лв. бонуси годишно

в. 24 часа

Към 400 млн. лв. отиват годишно в джобовете на чиновниците като допълнителни възнаграждения, показва проучване на в. 24 часа.
Средната заплата за чиновник е около 430 лв., а 3287 лв. получава премиерът. Министерствата и агенциите имат обаче системи за премии или допълнително материално стимулиране, и така чиновници получават от една до три премиерски заплати над своята, като бонуси. От 10 до 40%, а в отделни случаи до 70% от събираните приходи, такси, глоби, санкции и др., отиват в чиновническите джобове, пише изданието. Справка в бюджета за тази година сочи, че в него са заложени 700 млн. лв. приходи от държавни такси – чиновниците ще си поделят тези пари заедно с държавата и ще получат между 140 и 280 млн. лв.
Вестникът разсъждава как изглежда Румяна Желева до кандидатите за комисари на останалите членки на ЕС под заглавие „Шансът на България е в wild card /термин от игрите на карти и тениса, даващ право на всяка карта или играч да бъде заменяна с всяка друга и означава и „неочаквано, непредвидимо обстоятелство/“. Още на крилете на чудодейната победа на Ирина Бокова в ЮНЕСКО, правителството на Бойко Борисов отвори голяма уста и за европейски пост, искайки смятания за стратегически енергиен ресор в Европейската комисия, припомня Йовка Димитрова. Според нея България има шансове за това, тъй като процедурата по подбора на еврокомисарите и разпределението на секторите е задкулисна.

Pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *