Чиновници обръщат европравилата

Българската комисия по хазарта обърна наопаки европейските правила в бизнеса със залагания, твърдят юристи. Според тях всичко се прави за изгода на един човек в бранша – Васил Божков. Проектозаконът поставя условия, които създават реални предпоставки за монопол. Освен че се разчистват дребните играчи, новите правила спират и чуждите компании, като забраняват да се залага на сървъри извън България. Това е и поредният удар срещу националния тотализатор, чийто проект за закон за държавен монопол бе отхвърлен тихомълком преди броени месеци. В момента тотото дава на хазната и спорта у нас 31 млн. лв. годишно. Предполага се, че приблизително толкова са и отчисленията от „Еврофутбол“ на Васил Божков.

С промените в закона Държавната комисия по хазарта се опитва да прокара разрешителен режим за редица sms игри. Напук на приетите практики в Европа, където подобен тип игри с награди са на свободен режим, регулирани единствено с плащането на ДДС и данък печалба. Идеята на нашите чиновници е да се плаща такса от 30 000 лв. и да се чака най-малко 45 дни за издаване на разрешение. Философията на държавния регулатор е, че гласуването за верен отговор на въпрос е услуга с добавена стойност и всичко над цената на обикновеното кратко съобщение било вид залог.

„Цените на добавената услуга са залегнали в ценоразписа на Комитета по съобщенията. Т.е. върху тях се плащат всички видове данъци. Липсва елемент на залагане, от което задължително се очаква печалба. Напротив, единственият белег дали ще спечелиш е даването на верен отговор на въпрос“, смятат от фирмата „Войском“, която е посредник в предоставянето на услуги с добавена стойност. Освен това за разлика от залаганията, където има определен процент на възвръщаемост на приходите към играчите, при sms игрите наградният фонд се дава от спонсори и рекламодатели.

Чрез исканата промяна за sms игрите ще бъдат финансово ударени и утвърдени на пазара национални телевизии като бТВ и Нова тв. Както и най-големите рекламодатели, търговци и данъкоплатци, които чрез подобни игри се опитват да увеличат продажбите си.

Димитър Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *