Чипове на картите ще спрат измамите

Много от използваните в моменти техники ще умрат веднага след като в началото на следващата година повечето от кредитните карти бъдат снабдени с чипове, заявиха експерти за „Стандарт“. Те са защитени с ПИН код, който се въвежда винаги. Повечето от сегашните карти са с магнитна лента и при транзакции с тях през ПОС терминал не се набира защитен код, който да потвърждава наредителя на транзакцията.

Затова досега винаги е съществувала опасност, докато плащате в ресторант или пицария, някой от сервитьорите да си препише на листче номера на кредитната ви карта заедно със секретния персонален трицифрен код, изписан на гърба на картата ви. Всеки, който го знае, може да прави транзакции чрез интернет от ваше име, особено в различни видове онлайн игри.

Очевидно картите, използвани от Дивака, са били с откраднат ПИН код за теглене от банкомати. Това става възможно чрез различни техники: скимминг – сканиране на данните в картата чрез двойна клавиатура, или най-популярната „ливанска примка“, чрез която картата остава в банкомата.

„Ливанската примка“ и нейната разновидност „алжирското Ви“ вече са морално остарели, защото защитата на автоматите става все по-съвършена.

Кражбите вече са изцяло дигитални. При скимминга се използват милиметрови пластинки, които прилепват като шапка към спота (отвора) на банкомата. Това е електронно сканиращо устройство, което прочита и запаметява данните от магнитната лента на истинската карта. След това данните се копират на компютър и се прави дубликат на истинската карта. За да разберат ПИН кода, обирджиите монтират в някои от стените на банкомата камери с големината на главичката на карфица. „Затова съветваме хората, които теглят пари, докато набират ПИН кода, да прикриват с другата ръка клавиатурата“, предупреждават банкови служители. Много често обирджиите използват и изкуствени силиконови клавиатури, които плътно прилепват към истинските.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *