Членовете на ЕЦБ подкрепиха еврото

Азия

Представянето на японската йена на валутните пазари от началото на настоящата седмица отново бе повлияно от вероятността за подаване на оставка от управителя на Централната банка, Тошихико Фукуи. Bank of Japan ясно показа, че застава зад своя управляващ и не желае той да напуска, като на същата позиция е и управляващото правителство. Но четирите основни опозиционни партии в страната обединяват усилия в исканията си за оставка и поради тази причина общественото мнение сочи, че вероятността Фукуи да запази работата си е 50%. Ако той наистина бъде принуден да напусне това би се отразило доста негативно на йената, тъй като той е един от най-уважаваните централни банкери, а в допълнение е и един от най-отявлените привърженици за повишаване на лихвата в Япония над 0% възможно най-скоро. Въпреки това йената остана стабилна спрямо щатския долар и по време на днешната азиатска сесия, като котировките останаха в тесен рейндж близо до дъното, достигнато в понеделник.

Европа

Получавайки силна фундаментална подкрепа през изминалия ден, еврото успя да се отдалечи от важната психологична зона на 1.25. През последната седмица Вебер бе единственият член на Европейската централна банка, който използва изключително оптимистичен тон при изказванията си относно бъдещите лихви в региона. Вчера обаче към него се присъединиха и Ив Мерш и Гай Куодън. Мерш загатна, че ЕЦБ може да бъде по-агресивна от очакваното, като дори може да се стигне до извънредно заседание с цел повишаване на лихвата, ако инфлационното напрежение продължи да расте. Той дори добави и вероятността за увеличаване на лихвата с 50 базисни пункта. Коментарите на Куодън бяха в същия дух, като той добави, че банката запазва възможността си за по-ранно от очакваното от пазара увеличаване на лихвата. В случай че тези оптимистични коментари бъдат повторени и от други официални лица от ЕЦБ, а най-вече от президента Трише, биха помогнали за ново, още по-агресивно поскъпване на еврото спрямо долара.

Инфлационните данни от деня също подкрепиха единната валута. Потребителските цени в Германия се повишиха с 0.2% през изминалия месец. Днес основната новина, която очакват инвеститорите отново ще бъде от Германия – IFO индексът за бизнес доверието в страната. Появиха се доста коментари, че цифрите ще бъдат по-силни от прогнозните, особено след силните данни, обявени от Белгия.

Друга причина за подхранване на оптимизма в бизнес сектора в най-голямата европейска икономика е провеждащото се в момента Световно първенство по футбол. Тези факти помогнаха на еврото да започне седмицата силно, като това му представяне помогна и на британския паунд да поскъпне спрямо долара.

Единствената новина в понеделник от Великобритания бе от индекса на цените на жилища през месец юни. Според проведеното проучване цените са се повишили с 0.6%, което е най-високият ръст за последните 2 години. Това даде поводи за оптимизъм относно целия пазар на недвижими имоти на Острова. Днес се очакват още новини от сектора, като съдейки по вчерашните данни, може да се прогнозира, че те също ще покажат цифри, подкрепящи английската лира.

САЩ

Щатският долар започна седмицата неубедително, но според повечето анализатори това се дължи главно на продължаващата консолидация на валутните пазари. Повечето инвеститори подготвят позициите си за очакваното заседание на Федералния резерв в четвъртък, което вероятно ще доведе до силно волатилни движения. Запазват се очакванията за седемнадесето поредно увеличение на лихвата, но това което ще бъде по-важно е тонът от пресконференцията след самото решение.

Вчерашните данни от продажбите на нови домове дават достатъчно свобода за действие и бяха изцяло в подкрепа на очакваното лихвено повишение. Продажбите отчетоха ръст от 1.23 млн. през последния месец, което бе далеч над пазарните прогнози, които сочеха дори намаление на индикатора. Въпреки че през месец април цифрите показаха низходяща ревизия, изненадващите данни от вчера успяха изцяло да компенсират намалението от месец по-рано.

Цените на жилищата отчетоха понижение, което също може да е спомогнало за увеличаване на продажбите, но като цяло докладът бе доста по-силен от очакваното. Днес се очакват и новините за продажби на съществуващи домове, които, ако затвърдят вчерашните данни, може да помогнат на долара отново да атакува границата от 1.25 за евро.

Технически анализ

EUR/USD

Open – 1.2510, High – 1.26025, Low – 1.25015, Close – 1.2579

Основната валутна двойка започна настоящата седмица с възходящо движение в полза на еврото. До момента психологическата граница на 1.2500 се оказва прекалено трудно препятствие за долара и търговията през целия ден се задържа над тази зона. Днес по време на ранната азиатска сесия еврото продължи поскъпването си, утвърждавайки се близо до следващата фигура на 1.2600. Ако и през следващите часове тенденцията се запази, двойката ще срещне съпротиви на 1.2651 (50% от годишната вълна 1.3665-1.1636), като пробив над тази зона ще бъде възпрепятстван и от 55-дневната (на 1.2629 с възходяща тенденция) и 21-дневната МА (1.2677 с низходяща тенденция), които приближават това ниво. Останалите дневни съпротиви са 1.2705 (23.6% корекция на движението 1.1823-1.2979) и 1.2730 (50% от низходящото движение 1.2977-1.24765, като зоната е затвърдена от дъна на 1-часова графика). Ако днес доларът успее да се представи по-успешно, той ще изпрати двойката към атака на подкрепите при 1.2537 (38.2% от споменатото движение 1.1823-1.2979, като зоната е подкрепена и от важното дневно дъно на 1.2529), психологическата граница 1.2500 и дългосрочното техническо ниво на 1.2411 (38.2% от низходящата дългосрочна вълна 1.3665-1.1636).

Съпротива 1.2651 1.2705 1.2730

Подкрепа 1.2537 1.2500 1.2411

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *