Чобанов: Бизнесът оттегли доверието си след изборите за ЕП

Бизнесът оттегли доверието си след изборите за Европейски парламент и новината за предсрочните избори. Това заяви в Народното събрание по време на дискусиите по актуализацията на държавния бюджет министърът на финансите в оставка Петър Чобанов.

По думите му пресрочният вот може да ни струва половината или дори целия икономически растеж за годината.

Според Чобанов мотивите за актуализацията са ясно посочени – засилване на фискалните буфери с оглед финансовата стабилност на страната. По думите му трябва да се остави възможност да има буфери в момент, в който доверието в институциите е разхабено.

По отношение на НЗОК Чобанов коментира, че актуализацията не е единственият вариант, защото при по-голяма дисциплина е можело такава да няма.

Когато бюджетът бе гласуван, той не беше планиран с презумцията, че ще има предсрочни избори, заяви финансовият министър.

За разлика от други бюджети, този е имал вградени буфери. Те са на стойност 500 млн. лева и ще бъдат налични. Няма да се наложи отново да бъде задържано ДДС, каквато е била тактиката преди.

Петър Чобанов се съгласи, че фискалният резерв е нараснал до 8 млрд. лева и че е налице доверие на международните инвеститори. По думите му въпреки сваления рейтинг международните пазари са показали доверието си.

По отношение на дълга Чобанов заяви, че 3,4 млрд. лева са достатъчни, имайки предвид сегашната ситуация. Не са необходими 5 млрд., заяви той.

По думите му плащанията по еврофондовете са нараснали от своя страна с 612 млн. лева за първото полугодие, което е и причината за повишения бюджетен дефицит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *