Чобанов: държавният дълг не е увеличен през 2013 г., а напротив

„Прогнозата ни за икономическия растеж за 2014 г. не е преувеличена. Опасявам се по-малко в момента, отколкото преди 6 месеца поради мерките, които предприехме, за да оживим икономиката“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за БТВ. Една от причините за това е промененото отношение на държавата към бизнеса.

„Държавата е коретен партньор и една от мерките, с които го показва е, че започнахме да възстановяваме ДДС по поредността на заявките. Това е мярката, която възстановява на бизнеса 20% – колкото е данъкът и може да използва тези средства, за да се разплати, да даде заплати, а в някои случаи и бонуси“, заяви министър Чобанов. Той допълни, че през декември 2013 г. възстановеното ДДС е 540 млн. лв., което е с 300 млн. лв. повече в сравнение с декември 2012 година.

Министърът каза още, че възстановяването на доверието към държавата включва и навременно плащане по обществените поръчки и покриването на стари задължения, което се прави в момента. Министър Чобанов допълни, че е ускорено плащането по еврофондовете, като през второто полугодие на 2013 г. са разплатени 2,2 млрд. лв. на бизнеса. „Част от средствата са от държавния бюджет и очакваме през март Европейската комисия да ни ги възстанови“, допълни още той.

Министър Чобанов допълни, че държавният дълг на България не е бил увеличен през 2013 г., а дори напротив. Изтегленият 1 млрд. лв. заем беше взет, за да се погасят стари заеми на държавата. Към края на март 2013 дългът е бил 14,4 млрд., а към края на годината е 14,1 млрд. лева. Така „в края на годината се оказахме с дълг, който е с 300 милиона по-малко“ и дълговата позиция на държавата се подобри. По отношение на дълговата политика през 2014 г. министърът заяви, че лимитът, който е предвиден в Закона за държавния бюджет ще бъде използван по предназначение и уточни, че „около 1,3 млрд. лв. са за падежиращ стар дълг, 1,7 млрд. ни трябват да платим отново стар дълг, който падежира през 2015 г. и останалите 1,4 млрд. са за финансиране на бюджетния дефицит“.

По отношение на Публичната инвестиционна програма министър Чобанов заяви, че проектните предложение се набират вече и процедурата е в ход. „Министерството на финансите дава методологическа информация по отношение на апликационната форма, където е необходимо“, уточни министъра. Според Чобанов се подобрява и сътрудничеството между Агенция „Митници“ и Министерството на вътрешните работи, като това намира изражение в резултатите в борбата с контрабандата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *