Чобанов: Може да се даде по-голяма свобода за финансиране на политики и сектори, генериращи растеж

Петър Чобанов подчерта, че политиката на фискална консолидация не е самоцел на икономическото управление, а фактор за осигуряване на растежа и заетостта. През последните години имаме редица примери за проциклична фискална политика, която потиска растежа. Чобанов е запознал присъстващите с данни за развитието на българската икономика през последните четири години. Статистиката показва, че през 2012 г. брутният вътрешен продукт /БВП/ е с 2.6% по-нисък от този през 2008 г. Инвестициите също са далеч от предкризисните нива, а общата загуба на заетост за периода 2008 – 2012 г. е 543.4 хил. работни места или 14.2%.

Министър Петър Чобанов е представил краткосрочните приоритети на правителството за стабилизиране на икономиката. Сред тях са ускореното плащане от страна на държавата по изпълнени договори и своевременно възстановяване на данък добавена стойност. Предвижда се и ревизиране на административните такси, както и въвеждането на разходо-покривния принцип при определяне им. Правителството е започнало изпълнението на програма за намаляване на административната тежест за бизнеса. Проблеми съществуват и с въведената през тази година единната данъчна и осигурителна сметка. Според Чобанов тя е добър проект, но самото й функциониране не дава възможност на бизнеса да знае точно какво е платил. Финансовият министър е коментирал, че ще бъде предложена и нова електронна услуга, която автоматично да предоставя информацията на фирмите при настъпване на промени в тяхната данъчна сметка.

По отношение на борбата с контрабандата и сивата икономика, Чобанов е заявил, че един от методите е общи проверки, каквито през миналата седмица са били извършени от НАП, Митници и Министерство на земеделието и храните, по отношение на пазара на плодове и зеленчуци. Друг механизъм, който ще бъде приложен законодателно за повишаване на събираемостта се отнася за преодоляване на фактическите кражби на ДДС при вътрешнообщностните доставки на стоки.

Икономистите от неправителствените организации и академичната общност са били запознати и с причините за предвижданата актуализация на бюджета за 2013 г. Основната цел е да се преустанови практиката за натрупване на просрочия към бизнеса и увеличаване на невъзстановения ДДС, които спомагат за изпълнение на фискалната цел, но се отразяват негативно на икономическата активност. Сред тях са оптимистичните допускания за икономическия растеж, като той вече е бил ревизиран от 1.9% на 1%, при което номиналният БВП е по-нисък с 1.5 млрд. лв., а потреблението – с около 1 млрд. лв.

Финансовият министър е припомнил, че до края на май с постановления на Министерския съвет са били одобрени разходи в размер на 357 млн. лв., от които 209 млн. лв. са извънредни и непредвидени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *