Чобанов: Ориентираме се към дълг до 1 млрд. лева

В кулоарите на парламента той обясни, че сумата към която правителството се ориентира е до 1 млрд. лева. „Това е достатъчно, за да се поберем в рамките на лимита за дълг, който е в държавния бюджет“, подчерта Чобанов.

Той уточни, че парите за хората с увреждания стигат до октомври.

„Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи. Имаме емисията от 800 млн. лв. от началото на годината, което изчерпва буфера за нов дълг“, обясни още финансовият министър.

По думите му, при положение,че имаме недобре разчетени приходи, те няма да дойдат, но това финансиране трябва да се намери отнякъде и това ще стане отчасти с нов дълг.

За първи път премиерът и финансовият министър заговориха за актуализация на бюджета в началото на седмицата, като обявиха, че се очертава дупка в държавната хазна между 1 и 2 млрд. лева. При това в деня, в който Министерството на финансите обяви изпълнението на бюджета за май, от което стана ясно, че има излишък.

Тогава министър Чобанов обави: „Това, което трябва да подчертая по отношение на задаващата се актуализация, по която работим, която също ще бъде предмет на срещи със заинтересованите страни е, че тя ще бъде направена така, че да се спазват европейските правила и да не стигаме до крайности по отношение на бюджетния дефицит.“

Идеята за нов дълг срещна противоречиви реакции от икономисти и финансисти, мнозинството от които се обявиха, че няма нужда от допълнителен държавен дълг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *