Чужденци инвестират във вили в британската провинция

22.11.2009
Даниел Томас

Традиционните собственици на големи извънградски къщи във Великобритания биват изместени от вълна купувачи от чужбина и от деловите среди, показва ново проучване.
Консултантът Savills констатира засилено присъствие на купувачи от сферата на финансите, бизнес услугите и търговията и ръст в чуждестранните собственици на вили, предимно от Китай, Индия, Русия и Близкия изток. Анализът на фирмата показва, че в тази нова група купувачите значително превъзхождат продавачите числено. Зависимостта е обратна сред значимите заможни клиенти и тези с наследствен имот.
Чужденци са малко под една трета от купувачите на провинциални къщи с цена над £4 млн. за последните четири години. В този пазар купувачите зад граница са два пъти колкото продавачите. Обект на особено предпочитание от страна на чужденците са скъпи имоти в югоизточните части, където са направени 80% от покупките на извънградски къщи между £2 млн. и £4 млн.
Интересът към други региони също се покачва, воден от влечението към провинциалния живот, с големи къщи и хобита като стрелба и езда.
Собствеността се измества към хора, натрупали състояние в сферата на финансите и бизнес услугите. Четири от всеки десет купувачи попадат в тази категория и заменят собственици, владели имота над 20 години и с богатство с по-дълга история. Трендът е в противовес с проблемите във финансовия пазар.
Друго доказателство за демографската промяна е, че една трета от продавачите са описани като собственици на наследствен имот и лично богатство, а едва 17% от купувачите са от тази група, сочат данните на консултанта.
Лусиън Кук от Savills посочва като един от страничните ефекти по-малкия брой имоти, закупени като основно жилище. Всяка осма провинциална къща, сменила собственика в последните четири години, е придобита като втори дом.
Криспин Холбороу от Savill, споделя, че чуждестранните купувачи са много активни и е продал три имота на китайски граждани за последните три месеца. „Международните купувачи се насочват все повече към провинцията, а руските в частност показват сериозен интерес и познаване на извънградските райони, твърди той. Преди предпочитаха сигурните места, но сега са мотивирани от повече фактори – земята, уединението, дългото пътуване с кола, спокойствието и тишината на провинцията и занимания като стрелбата и ездата.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *