Чужденци масово инвестират във ветрогенератори в Добруджа

80 вятърни генератора са монтирани до момента на територията на област Добрич, съобщи Велизар Киряков – председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, със седалище във Варна.

Съоръженията са основно втора употреба, но има и 16 нови . Най-експлоатираните за целта терени за Североизточна България са в общините Шабла, Добрич, Каварна и Балчик, а за Южна България – Сливен, Айтос и Ямбол.

Добрич притежава добър ветрови потенциал и се радва на най-голям инвеститорски интерес, заяви Велизар Киряков. По данни на НЕК само за района на Калиакра, Каварна, Шабла и Добрич са заявени около 600-700 MW мощност от ветрогенератори.

Заради тези инвестиционни намерения електрическата компания смята да изгражда два нови електропровода в региона, въпреки че все още няма подадени заявления за включване на ветропаркове към мрежата на страната.

Не е ясно обаче доколко ще се реализират тези проекти, след като заради формирането на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, какъвто ангажимент има страната ни като член на ЕС, доста от терените, подходящи за ветрогенератори, са под въпрос.

Засега не се знае дали ще са защитени със строга забрана за строежи на подобни съоръжения, или това ще е разрешено при съблюдаването на определени изисквания, коментира председателят на асоциацията на производителите на екологична енергия.

В случая държавата трябва да прецени как да съчетае изпълнението на екоангажиментите си пред ЕС с добиването на чиста енергия. Първите ветрогенератори в България са поставени през 2004 г. Един от тях е до Тюленово. Той е с мощност 400 kW.

Други три турбини са монтирани до с. Горичане с капацитет 1,20 MW. Консорциум от скандинавски частни инвеститори иска да изгради вятърни паркове с датски вятърни турбини. В България ще бъде създадена производствена база, където ще се сглобяват 35% от производствените мощности за изграждане на вятърни генератори.

В момента японската компания „Мицубиши“ изпълнява голям проект от 30 генератора около нос Калиакра. През следващите две години в районa ще се завъртят вятърни генератори с общо 400 MW мощност.

Българо-френско дружество с участието на френската национална електрическа компания ще инвестира 20 млн. евро в два ветропарка с мощност 200 MW. Върху 7000 дка в общините Добрич, Генерал Тошево и Крушари ще се вдигнат първо 35 генератора и после още 53 с обща мощност 119 MW.

Компанията „Вятърен парк Станата“, собственост на WE2GmbH от Германия, предвижда да инвестира 74,7 млн. лв. в 13 генератора в с. Одърци, община Добрич. Още два ветропарка ще бъдат вдигнати в Добричко в следващите две години.

„Болкан енерджи“ ще инвестира над 120 млн. евро в изграждането на вятърен парк в с. Добрин с мощност 200 MW. Паркът ще бъде върху 7 000 декара на територията на общините Крушари и Генерал Тошево.

Не е ясно обаче доколко ще се реализират тези проекти,тъй като заради НАТУРА 2000, доста от терените, подходящи за ветрогенератори, са под въпрос. Снимка: corbis.com

Строителството му ще бъде в рамките на година и започва в началото на 2009 г. Първоначално ще бъдат монтирани 35 генератора с мощност по 2.3 MW върху терени, които са собственост на дружеството.

Енергийни компании с традиции в конвенционалното производство на електроенергия като американската AES и италианската „Енел“ разработват планове за инвестиции именно във възобновяеми енергийни източници за милиарди долари.

Намеренията на американците вече придобиват реални измерения за България, след като компанията закупи дял в проект за изграждане на ветропарк край Каварна, чиято мощност ще е 120 MW, каза Велизар Киряков.

Одобрено е инвестиционно предложение за „Изграждане на ветроенергиен парк“ в землищата на селата Българево, Свети Никола, Хаджи Димитър и Поручик Чунчево, община Каварна с решение по ОВОС на директора на РИОСВ – Варна. Възложител е „Геопауър“ ООД, София. Ще бъдат монтирани не повече от 53 ветрогенератори с номинална мощност 2 MW на територия от 60 кв. км.

14 вятърни турбини за производство на електроенергия ще бъдат изградени в землището на село Тригорци в община Балчик. Инвеститори са софийското дружество „Вятърен парк Добруджа“. Всеки от ветрогенераторите ще бъде с мощност от 2.5 MW, височина 100 м. и диаметър на ротора 90 м.

Това ще бъдат най-големите съоръжения в страната. Целият проект с изграждането на инфраструктурата възлиза на 42 млн.евро, съобщи за DT Велизар Киряков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *