Чужденци търсят земя за строеж на фабрики

Собственици на производствени фирми от съседни страни, главно от Турция и Гърция, търсят активно терени, за да строят цехове и фабрики у нас. Това съобщи за „Монитор” изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова.

„От Гърция интересът е заради по-ниската издръжка на бизнеса, а от Турция главна причина е членството ни в ЕС”, уточнява тя. Според нея старите заводи, които от години се продават, не отговарят на съвременните изисквания и затова чужденците искат да си изградят цеховете на свободен терен. По думите є

профилът на купувачите е най-разнообразен

– производители на автомобилни части, оборудване, дрехи.

„В сегмента на промишлените площи интересът е постоянен”, смята Добромир Ганев, шеф на „Форос”. „Главно се купуват парцели за изграждане на цехове и фабрики за собствени нужди. Засега няма спекулативно търсене на земя за застрояване”, добавя той.

Според Михаела Лашова в София от началото на годината има активизация на търсенето на терени. По-значителните сделки са 26, както за жилищни проекти, така и за изграждане на офисни сгради. „Най-голямата сделка е покупката от казахстански фондове на терен от 164 дка на южната дъга на Околовръстното близо до „Младост 4”, добавя тя. „В столицата най-предпочитани са южните райони и основните булеварди, а за търговските проекти – централните зони в жилищните квартали”, уточнява Лашова.

Добромир Ганев е на мнение, че засега инвеститорите не са толкова смели и не се хвърлят да купуват терени за големи проекти. „От началото на годината обаче

интересът към сегмента е повишен”

добавя той. „Търсят се парцели, позволяващи изграждането на жилищни сгради с площ от 2000 до 7000 квадрата. В София най-предпочитани са престижните зони на центъра, кв. „Лозенец” и останалите южни квартали, където и търсенето на апартаменти е най-силно. Предполагам, че и догодина ще има интерес към купуване на терени за строеж на жилища в София и останалите най-големи градове – Пловдив, Варна и Бургас”, уточнява Ганев.

Според Михаела Лашова сегментът ще продължи възходящото си развитие и през 2015 г. и интересът ще бъде към парцели за изграждане на офиси. „От друга страна, банките сега са по-склонни да отпускат кредити за перспективни жилищни проекти и предприемачите вече търсят терени, позволяващи изграждането на кооперации с по-голяма площ”, смята тя.

€20 млн. искат за най-скъпия парцел

20 млн. евро е най-високата цена, искана за терен за застрояване в София, сочат данни на imot.bg. Парцелът от 100 000 кв. м се намира в кв. „Витоша”.

Най-скъпият терен в северните райони на столицата се продава на бул. „Ботевградско шосе” откъм Враждебна и е с площ от 100 000 кв. м. За него се искат 10 млн. евро. Парцелът е предвиден за търговски парк и е с плътност на застрояване от 40%.

Недалеч от центъра най-високата оферта от 5,9 млн. евро е за терен от 14 500 кв. м в района на Сточна гара. В имота в момента има стари складове.

За южните квартали 8 от офертите са над

5 млн. евро. Максималната от 17,555 млн. евро без ДДС е за имот 54 860 кв. м в кв. Павлово. В имота има изградени стари сгради с обща площ от 35 792 кв. м.

28 са обявите за терени за застрояване в София от 5 млн. евро и нагоре. Парцелите с площ от поне 10 дка, за които се търсят купувачи, са близо 200.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *