Чуждите инвестиции в България стимулират заетостта

Макар преките чуждестранни инвестиции в България сумарно да не са достигнали предкризисните си нива, те все пак успяват да стимулират заетостта в страната.

Новосъздадените работни места вследствие на постъпилите вложения нарастват с 10% през 2016 г. спрямо предходната, като така достигат почти 4 хиляди. Това позиционира страната на 15-о място сред европейските икономики, но не се класира сред първите 20 държави с най-висок брой привлечени проекти. Това показват проучванията на атрактивността на Европа на консултантската компания Ernst & Young, базирани на реални данни и възприятия на интервюираните представители на бизнеса. „Наблюдаваме трайни тенденции на растеж, нови инвестиции и създаване на нови работни места в цяла Европа и България“, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово.

Новосъздадените проекти от преки инвестиции в Европа нарастват с 15% до 5.8 хил. през 2016 г., а откритите работни места достигат 259.7 хил. Очаквано Великобритания, Германия и Франция остават трите най-атрактивни дестинации за инвеститорите, привличайки малко над половината от чуждите вложения. Най-висок растеж отбелязват Швеция, Италия и Чехия, но това е отчасти поради ниската база от 2015 г., а понижение на годишна база е налице в Холандия, Белгия и Швейцария.

Целта на проучванията на атрактивността на Европа е да помагат на компаниите при вземането на инвестиционни решения, на правителства при премахването на пречки пред растежа.

Инвеститорите

Източникът на малко над една пета от всички вложения в Европа са САЩ, а броят на проектите, които са стартирали американските капитали, нараства с 10% до 1.3 хил. през 2016 г. Най-голям обаче е делът на вътрешни европейски инвестиции (3.3 хил. проекта), като създадените в резултат работни места са 138.4 хил. Същевременно в сектора на услугите се намества нов играч – активността на китайските инвеститори се засилва на годишна база, като интересът им е основно насочен към маркетинг и продажби, следвани от производствo и научно-развойния сектор.

Най-атрактивни за чуждестранните капитали са софтуерните услуги, които привличат общо 780 проекта миналата година. На второ място попадат бизнес услугите, а производството поема още 29% от вложенията, като Централна и Източна Европа все повече се превръща в „препдриятието“ на континента. „Нашето проучване показва, че работната сила на Европа е ключово предимство за глобалните инвеститори. Навлизането на роботиката и изкуствения интелект също допринася за развитието на традиционно силните европейски сектори като производство и бизнес услуги“, отбелязва Анди Болдуин, управляващ съдружник на EY за Европа, Средния изток, Индия и Африка.

Предизвикателствата

Пред добрите тенденции обаче стоят и пречки – макар увереността на анкетираните инвеститори в бъдещето на Европа да се засилва, едва 28% планират да разширят дейността си в региона през следващата година, информира в.Капитал. „През 2016 г. основните колебания на инвеститори и политици бяха свързани с геополитическата нестабилност по света“, коментира Болдуин. Малцинство са тези от анкетираните, които обмислят да местят дейността си в резултат на Brexit. Въпреки това несигурните бъдещи отношения между ЕС и Великобритания пораждат притеснения, свързани с възможните данъчни, административни и регулаторни последствия, посочва докладът.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *