Чуждите инвестиции в турски имоти са $2 млрд. от началото на 2005

Около 53 хил. чужденци от 68 страни, в по-голямата си част европейци, са закупили имот в Турция от началото на годината, съобщава катарското издание The Peninsula.

Чуждите инвестиции в недвижимия сектор възлизат на 2 млрд. долара досега през 2005, а общата стойност на ипотечните кредити – на 7,5 млрд. долара.

Строителният сектор в страната е отбелязал ръст от 20% тази година, по данни на Асоциацията на фирмите-инвеститори в недвижими имоти в Турция (GYODER).

Като цяло търсенето в недвижимия сектор в страната се увеличава и около 500,000 жилищни единици са нужни всяка година. Увеличението се дължи на положителния прираст на турското население и на миграцията, насочена към градските райони.

Според турското законодателство в страната могат да купуват недвижима собственост чужди граждани от страни, в които турски граждани имат право да придобиват имот.

Повишеният интерес към имоти в страната се дължи до голяма степен на стартирането на преговорите за членство с ЕС.

Според председателя на GYODER Халук Сур граждани на ЕС са купили около 1,7 млн. жилищни единици в Испания, откакто тя е се е присъединила към Евросъюза и “подобна ситуация се очаква и в Турция, когато тя стане пълноправна членка в близките пет или 10 години”.

Днес в Истанбул започва втората Жилищна конференция, организирана по инициатива на асоциацията. На нея специален акцент ще бъде поставен върху ипотечното кредитиране както в Турция, така и в ЕС и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *