Чуждите инвестиции намаляват с 45% през май

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България през май изостават с 45% спрямо същия месец на миналата година и са били 88 млн. евро. Добрата новина е, че при сравнение на периода от началото на годината досега се вижда, че изоставането е наваксано. Освен това данните на Българската народна банка (БНБ) са предварителни и предстоят множество ревизии. В повечето случаи те са в посока нагоре.

За съжаление остава тенденцията чуждите инвеститори да са все по-малко склонни да създават или придобиват компании в България, както и да сключват сделки с имоти. През май стойността на инвестициите в дялов капитал е символична – 0.8 млн. евро.

Без стратегически интерес

През петия месец на годината най-голямата част от чуждите инвестиции са под формата на дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) – 74.2 млн. евро. Средства могат да са дадени за повишаване на производителността на местния бизнес, но могат и да са оборотни. Излизането от подобна инвестиция може да се случи много по-бързо, отколкото ако трябва да се продава дял от дружество.

За израз на дългосрочни намерения от страна на чуждестранните вложители се приема именно инвестицията в дялов капитал. По правило излизането от нея отнема повече време, отколкото при изтеглянето на средства, предоставени под формата на вътрешнофирмени заеми. Стойността на реинвестираната печалба на чуждите фирми (частта на чуждите компании и физически лица в неразпределената печалба или загуба на предприятието) продължава да е ниска – около 13 млн. евро. Исторически реинвестираната печалба от страна на чуждите фирми е малко. За 15 години този дял е около 6% от всички инвестиции.

Кой инвестира

По държави най-големите преки инвестиции в страната продължават да идват от Холандия. През 2014 г. държавата отново беше най-големият инвеститор в български активи – общо 750 млн. евро, или около 60% от общия размер. За януари – май делът им от общите чужди инвестиции се оценява на 79% (490 млн. евро). Причината за големия интерес на холандските инвеститори се крие отново в данъчните облекчения, които предоставя регистрацията там. В Холандия има правна форма, наречена B.V., и всички компании под такава регистрация на практика са офшорни. Собствениците на много от големите български фирми са регистрирани именно под тази форма. Сред най-големите инвеститори се нареждат още Великобритания, Белгия, Франция и Гърция.

Германия вече не е сред шестте държави с най-много вложения в България. Тя е изместена от Гърция и Панама. Само 16.9 млн. евро от инвестициите от Гърция обаче са в дялов капитал и реинвестирана печалба. Останалите 5.6 млн. евро са гръцки инвестиции в български дългови инструменти, т.е. тук става дума за промяна в нетните задължения между предприятия с гръцко участие и техните местни поделения.

Прогнози

Очакванията за инвестициите не са особено добри. Прогнозата на Европейската комисия сочи, че публичните инвестиции през 2015 г. ще намалеят заради приближаващия край на програмния период. От друга страна, анализаторите на комисията смятат, че финансовите условия в България няма да са особено благоприятни, което вероятно ще принуди фирмите да замразят или да забавят инвестиционните си планове през 2015–2016 г.

Все пак прогнозата на българското правителство за преките чуждестранни инвестиции е те да нарастват. Очаква се през 2015 г. да достигнат 3.2% от брутния вътрешен продукт при около 1.7% през 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *