Чуждите инвестиции са намалели с над 1 млрд. евро през 2016 г.

Преките чуждестранни инвестиции в България са се понижили с над 1 млрд. евро, или 59.7% на годишна база към края на миналата година, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Общата им сума е 682.8 млн. евро в сравнение с 1.7 млрд. евро година по-рано.

Свиване има във всички категории, но с най-голяма тежест в понижението е намаляването на по-дългосрочните вложения на международни компании в акционерни участия в дъщерни дружества в страната – т.е. в дялов капитал. Общо за изминалата година техният обем е бил 222.3 млн. евро в сравнение с 1.1 млрд. евро през 2015 г. Те са важни, тъй като имат най-голямо значение за осигуряване на дългосрочен растеж.

Продължаващ спад

Данните на БНБ са предварителни и през следващите месеци ще претърпят няколко ревизии, като обикновено промените са в посока към подобряване на резултатите. Макар и това по всяка вероятност да доведе до стопяване на отчетената разлика спрямо миналата година, като цяло статистиката от последните месеци все по-ясно говори за забавяне в темповете, с които българската икономика съумява да привлича така важните за дългосрочния й растеж чуждестранни вложения.

През цялата изминала година темповете на нарастване на инвестициите на международни компании в страната бяха по-бавни в сравнение с 2015 г., но до юли все пак статистиката показваше нетно нарастване в обема им на месечна база. Август беше първият месец на годината, в който беше отчетено нетно изтегляне на средства от страна на чуждестранните инвеститори, като през следващите месеци от август до ноември се редуваха умерени понижения и покачвания. Публикуваните от БНБ през миналата седмица данни обаче показаха свиване с доста по-значителните 258.3 млн. евро само за декември. За сравнение, през същия месец на 2015 г. е бил отчетен нетен спад с 88 млн. евро. И в двата случая основната причина е по-малкият обем на т.нар. инвестиции в дългови инструменти – т.е. средствата, които компаниите майки в чужбина предоставят на дъщерните си дружества в страната било то за оборотни нужди или например за модернизиране на производството им.

По-притеснителното обаче е, че статистиката за месеца показва и ускоряване в темпа на изтегляне на инвестиции в дялов капитал, които се смятат за израз на по-дългосрочен интерес към местната икономика, тъй като излизането от тях е по-трудно в сравнение с изтеглянето на пари, отпуснати под формата на заем за дъщерна компания. През декември нетният отлив на вложенията в акционерни участия е с 47.7 млн. евро в сравнение с ръст от 119.7 млн. евро година по-рано.

Откъде идват инвестициите

Основните потоци на чуждестранни инвестиции в България продължават да идват от офшорни зони като Люксембург и държави с облекчено данъчно законодателство като Холандия, където са регистрирани дъщерните компании на много дружества от трети страни, които развиват чрез тях бизнеса си в България. Общо за миналата година от Люксембург са дошли 19.9% от международните вложения в страната, или нетно 135.6 млн. евро, като голяма част от тези средства вероятно на практика са инвестирани от български граждани, прикриващи собствеността си чрез офшорни компании.

Приблизително толкова е и делът на инвестициите, които влизат в страната от Холандия – 18.8%, или нетно 128.1 млн. евро, информира capital.bg. Третата позиция е за Великобритания, откъдето през 2016 г. са дошли 17.3%, или 118.1 млн. евро от чуждестранните инвестиции в българската икономика.

Платежният баланс остава на плюс

Предварителните данни на БНБ показват още, че платежният баланс на страната е положителен – 2.88 млрд. евро за периода януари – декември 2016 г. За сравнение, година по-рано резултатът за същия период беше излишък от 1.59 млрд. евро. Само за декември обаче данните сочат дефицит по текущата и капиталовата сметка от 494.1 млн. евро при дефицит от 69 млн. евро за същия месец на 2015 г.

Търговското салдо също остава отрицателно, като за периода януари – декември то е 1.79 млрд. евро (при дефицит от 2.62 млрд. евро година по-рано) и се формира от по-високия внос на стоки (24.4 млрд. евро) спрямо износа (22.6 млрд. евро). Само за последния месец на годината вносът на стоки е бил 2.23 млрд. евро (10.7% ръст на годишна база), а износът – 2.04 млрд. евро (20.7% повече спрямо година по-рано).

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *