Чуждите инвестиции спадат

Преките чуждестранни инвестиции спадат с цели 211% в периода от януари до септември. Сравнението е на база същия период на миналата година, а данните са на БНБ и, макар да са предварителни, чертаят притеснителна картина за развитието на бизнеса у нас.

За първите девет месеца в България са влезли 1271.2 млн. eвpo, което е по-малко с 339.2 млн. eвpo (21.1%) cпpямo янyapи – ceптeмвpи 2015 г. Традиционно най-много инвестиции идват от Холандия (233.2 млн. eвpo), Гepмaния (187.8 млн. eвpo) и Гъpция (171.9 млн. eвpo).

На този фон се увеличават обаче инвестициите в недвижими имоти. Нетните постъпления от вложения на чужденци в жилища са 53.6 млн. евро пpи 46.8 млн. eвpo зa янyapи – ceптeмвpи 2015 г. Най-много покупки са направили швейцарци, които са вложили общо 22.7 млн. евро, или 42.4 на сто от общия размер на този тип инвестиции за деветмесечието. След тях се нареждат руснаците с 6.6 млн.евро или 12.3% от вложенията в недвижимости и норвежците, които са купили имоти за общо 6.1 млн. евро – 11.4%.

На фона на топящите се инвестиции вчера френски компании от Департамента Вал д’Oаз, намиращ се в Парижкия регион, заявиха интерес за инвестиции в България. В сряда следобед шефката на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева се е срещнала с генералния директор на Комитета по икономическо развитие на департамента Жан-Франсоа Бенон. Той е съобщил, че голяма френска компания за офис материали смята да отвори филиал в България, както и център по логистика. Друга фирма, но в областта на филмовата индустрия, търси партньорство с българския киноцентър „Ню Бояна“, обяснил Бенон информира в.Сега. Компании, които работят в областта на опазването на околната среда, също проявяват интерес за навлизане в България. Според него базираните фирми в департамента Вал д’Oаз от година и половина стратегически се ориентират към балканските страни, защото виждат потенциал за развитие. Комитетът по икономическо развитие вече е правил бизнес мисии с френски компании в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния. През пролетта голяма делегация ще дойде и в България.

Изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стамен Янев обаче не е оптимист за вложенията и смята, че политическата криза у нас ще се превърне в спирачка за фирмите. „Темпото в ръста на икономиката и на инвестициите, което се натрупа през последните години, ще се запази до края на 2016 г., но ако предполагаемата политическа криза се задълбочи и удължи, това ще рефлектира много неблагоприятно на инвестиционните намерения“, прогнозира той през Bloomberg TV.

Янев обясни, че фирмите често пъти избират България точно заради политическата стабилност и ако тя липсва, това може да ги разубеди. При създалата се ситуация ще са необходими много повече разговори с инвеститорите, за да бъдат убедени, че ангажиментите ще бъдат изпълнени в срок, смята той. Най-уязвимите сектори са точно тези, в които най-много се инвестира в момента – производство на части за автомобили, IT индустрия и аутсорсинг.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *