Чуждите капитали напускат България през септември

Българската народна банка (БНБ) вече отчита изтичане на чужди капитали от България. Стойността на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през септември е отрицателна с 202.1 млн. лв. Статистиката показва, че за първи път през тази година се отчита дефицит, а за последните шест години рядко е имало толкова голям отлив на чуждестранни средства. Основно това явление сега се дължи на отрицателното салдо по сметка „Друг капитал“, където се отчитат вътрешнофирмените кредити и движението на пари от български дружества към чуждестранните им собственици.

Данните на БНБ за деветмесечието сочат, че чуждестранните инвестиции са на обща стойност 1.105 млрд. евро. Изоставането е с 4.75% спрямо съпоставимия период на миналата година, а освен това статистиката показва, че номинално нивото е било толкова ниско единствено през 2011 г. Положителното през последните два месеца е, че огромните изоставания (от 20% до 70%) между февруари и юли са почти наваксани. Дори в края на август имаше годишен ръст от 4%.

Тип инвестиции

Въпреки септемврийското оттегляне на чужди капитали нетният друг капитал е положителен за деветмесечието в размер на 721.8 млн. евро. Дори има сериозно покачване спрямо миналата година – над 400 млн. евро. При дяловия капитал (паричните трансфери и апортни вноски между чуждите и българските дружества, както и сделките с недвижими имоти в страната) ситуацията е коренно различна. Годишното изоставане е с 506 млн. лв. за деветмесечието. Само за септември инвестициите, представляващи придобиване на 10% или повече от капитала на български предприятия, е на стойност едва 13.5 млн. евро – шест пъти по-малко.

На база на предварителни данни за финансовия резултат реинвестираната печалба за периода януари – септември 2014 г. (делът на чуждите компании в неразпределената печалба или загуба на предприятието) се оценява на 124.4 млн. евро при 73.3 млн. евро за същия период на 2013 г. Реинвестираната печалба (или загуба на предприятието) също влияе върху общите преки инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *