Чуждите туристи намалели с 6,5% през първите два месеца на 2009-а

Спадът на чуждите туристи през първите два месеца на годината спрямо януари и февруари миналата година е 6,5 на сто, съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Тя допълни, че изобщо не са верни тиражираните двуцифрени спадове. В същото време има скок в броя на туристите от нетрадиционни у нас дестинации като Румъния, която отбелязва 50 процента ръст.

2 процента е спадът на туристите от Европейския съюз. За сметка на това обаче приходите са намалели с 9,1 процента спрямо същия период на миналата година.

С 19,8 процента намаляват руските туристи. При тези от Сърбия спадът е с 31 процента. Британските туристи са с 15 на сто по-малко, отчете Крушкова.

„Към март и оттук нататък ще имаме ръст, сигурна съм в това, защото от всички дестинации без изключение казват, че ще се записват в края на април – началото на май”, заяви председателят на Държавната агенция по туризъм.

„В момента наистина войната е и ценова, и на бонуси. Поради това почти всички изчакват, за да видят какво още ще бъде изнесено на пазара и да вземат решение коя дестинация ще посетят”, коментира Анелия Крушкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *