Чужди болници връщат българи заради дългове на Здравната каса

Сумата, която Национална ни здравноосигурителна каса дължи на чужди клиники за лечение на българи надхвърля 130 млн. лв.Това е причината, поради която там отказват да приемат и лекуват пациенти от нашата страна. Вече има сигнали за такива случаи в Националната пациентска организация. Германия иска спешна среща с нашите власти именно заради дълговете, натрупани в клиниките там.

Тревожният сигнал е на д-р Станимир Хасърджиев. Той уточни, че сумата, която е дължима само по падеж е 60 млн. лв. – това са т. нар. просрочени задължения, по които вече започват да текат лихви. Той се опасява, че българите ще се превърнат в нежелани пациенти на територията на целия ЕС.

Справка от Министерството на здравеопазването показва, че от началото на годината изпратените в чужди клиники българи са над 200.

123-ма са изпратени по линията на здравната каса. Нашенци пътуват заради онкологични заболявания, трансплантации, сложни операции, които не се правят у нас, тежки очни операции. Статистиката обаче е доста неточна, защото отчита само хората, потърсили съдействие от нашите здравни власти. Мнозина други се лекуват за своя сметка.

Касата обещава, че ще направи план за разплащане и че проблемът не е чак толкова голям.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *