Чужди фирми с интерес за строежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй

Големи чуждестранни фирми проявяват интерес за строежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй, каза днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му напоследък се водят интензивни разговори по въпроса.
На журналистически въпрос за кои фирми става въпрос, Димитров не даде подробности, коментирайки само, че засега български компании нямат интерес за такъв голям проект в ядрената енергетика.
Петър Димитров допълни, че ако се стигне до строежа на блоковете, държавата няма намерение да влага средства в проекта.
Министърът отново подчерта, че решението за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй е изцяло политическо и се надява Европейският съюз да промени решението си по въпроса, особено с оглед на наскоро приключилата газова криза.
Относно строежа на АЕЦ Белене и представеното наскоро искане от руска страна за евентуална индексация на стойността на проекта Димитров коментира, че ако се стигне до промяна на стойността, от българска страна се предлага индексацията да е спрямо средната инфлация за Европейския съюз по данните на Евростат. От руска страна пък се предлага индексацията на стойността на оборудването, което ще достави Русия за новата атомна централа, да е според инфлацията в Русия, индексацията на стойността на работната сила в България да е според българската инфлация, а цената на доставеното от Германия оборудване да е според инфлацията в Германия.
Що се отнася на строителството на газопровода „Южен поток“, първоначално е било планирано окончателното споразумение за проекта да бъде подписано при посещението на президента Георги Първанов в Русия, което се състоя преди дни. Оказало се е обаче, че не са уточнени маршрутите през всички страни, а също и количествата, които ще бъдат транзитирани. Освен това наскоро от Газпром беше обявено, че компанията има намерение капацитетът на газопровода да се увеличи от 31 млрд. куб. м годишно на 47 млрд. куб м.
Димитров допълни, че от някои наши съседни страни (по-конкретно Гърция) са искали за „Южен поток“ да се ползва част от съществуващата вече наша газопроводна система вместо да се строи нова.
По думите на икономическия министър България няма да приеме идеята за сметка на транзита на природен газ по „Южен поток“ (когато бъде построен) да се намалят доставките за страната ни по съществуващата тръба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *