Чужд инвеститор пазарува акции на наши промишлени предприятия

Изключително голямо раздвижване наблюдавахме в днешната борсова сесия у нас. Общият дневен оборот за деня достигна 5.2 млн. лева, а основните измерители застанаха изцяло на положителна територия, като ръста при SOFIX достигна 2.73% до 617 пункта, а с най-голямо поскъпване се отчете BGBX40 добавяйки 3.13% до 124 пункта.

В основата на общият дневен обем стой голям за нашите стандарти чужд инвеститор, който е съсредоточил вниманиято си към няколко основни позиции. „Проучване и добив на нефт и газ“АД, „Неохим“АД, „М+С хидравлик“АД, ПИБ, „Елхим искра“АД и други бяха във фокуса на вниманието на купувача, а пазарната оценка на всички дружества се повиши с между 7 и 20%. „Проучване и добив на нефт и газ“АД и „Елхим искра“АД добавиха 13.39% и 19.6% съответно до 10.99 и 2.99 лева за брой, а производителят на хидравлични изделия приключи сесията на цена от 15.95 лева за една ценна книга. Поскъпване отчетохме още при „Химимпорт“АД, „Феарплей пропъртис“АДСИЦ, ЦКБ, „Билборд“АД, „Софарма“АД, „Софарма трейдинг“АД и други.

И трите инструмента от компенсаторния пазар днес се разменяха на цена от 60 стотинки за лев номинал, а общият брой на изтъргуваните книжа достигна 220 хил. лева. Световните капиталови пазари днес се повишиха след силните данни за производството на американската икономика и увеличаването на броя на работните места през последния месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *