Шведска помощ за събиране на боклука в Западните Балкани

Шведската агенция за международно развитие (СИДА) и Европейската банка за развитие ще инвестират около 100 милиона евро за модернизация на събирането на смет, пречистване на водата и по-екологично и ефективно енергоснабдяване в някои страни от Източна Европа и Западните Балкани, предаде македонската агенция МИА.

Средствата по тази програма, която включва около десет различни проекта, ще бъдат усвоени в тригодишен срок. Помощта ще бъде насочена към Сърбия, Македония, Албания, Босна, Украйна, Беларус, Грузия и Молдова, които според СИДА са значително изостанали в развитието на инфраструктурата.

Бившият Съветски съюз и бивша Югославия не отделяха нужното внимание на защитата на околната среда и тяхната инфраструктура от години е занемарена, каза Ула Андрен, началник на отдела за Европа на СИДА.

Ула Андрен, която направи обиколка на включените в програмата страни, констатира, че състоянието на сметосъбирането е много лошо. Смет има навсякъде, а складирането й се прави на неподходящи за това места, като се застрашава околната среда.

Шведската агенция е назначила свои представители във всяка от споменатите страни, които ще отговарят за реализация на проектите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *