Швейцария връща квотите за работници от Източна Европа

От 1 май швейцарското правителство налага квота от 2000 разрешителни за  работа годишно за граждани от Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Унгария. През миналата година за работници от тези страни са били издадени общо 6000 разрешителни.
Около 1 милион и 100 хиляди граждани на ЕС се възползват от възможностите на швейцарската икономика, но увеличаващата се имиграция засилва опасенията по отношение инеграцията им и спазването на изискванията за минималната заплата и условията на труд.
Много работници от ЕС емигрираха през последните години в Швейцария, която успя да запази безработицата на рекордно ниското ниво от 3 процента въпреки неотдавнашните сътресения в икономиката.
Дясната Швейцарска Народна партия обвини имигрантите за увеличаването на наемите, препълването на обществения транспорт и подкопаването на културните ценности и се опитва да внесе поправки в конституцията за годишни квоти на разрешителните, предоставяни на чужденци.
Външният министър на ЕС Катрин Аштън разкритикува хода, като изтъкна, че споразумението с Швейцария й позволява да ограничи достъпа на имигранти от целия Европейски съюз, а не само от определени страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *