Швейцария готви банков преврат

Швейцария готви банков преврат. В планинската европейска страна тече подготовката за референдум за отказ от банковия принцип на частичните резерви. На частичните резерви се базира цялата световна финансова система. Принципът се свежда до това, че банките са задължени да държат в трезорите си само малка част от депозитите. Всичко останало те могат да инвестират на свободния пазар или да раздават във вид на кредити, Типичното съотношение между инвестиции и резерви е 10 към 1.

Група швейцарски активисти искат да копират „Чикагския план”, пише „Руская весна”. През 1933 година той е бил създаден от група американски икономисти под ръководството на Ървин Фишер.

Целта на Фишер и неговите колеги е била да определи основните причини за Великата депресия и да се постарае да ги ликвидира, за да не се повтори сътресението. Като един от ключовите виновници за най-страшната икономическа катастрофа на 20-и век е бил определен именно банковият принцип за частичните резерви.

Фишер предложил частично решение на деликатния проблем. Съотношението между банковите депозити спрямо заемите и инвестициите да бъде законодателно фиксирано на равнището 1 към 1. Да допуснем, че депозитите на една или друга банка се оценяват на 100 милиона долара. Тоест тази банка може да инвестира и да отпусне кредити за 100 милиона долара и нито цент повече. Такъв прост и разбираем принцип в стотици пъти би повишил надеждността на всяко кредитно учреждение.

От гледна точка на вселенската справедливост, планът е идеален, но в средите на американските банкери той не се посреща позитивно. „Чикагският план” на Фишер бе отново поставен на масата за обсъждания през рецесията от 1937 и 1938 година.

Интерес към панацеята от кризи се възроди през 2012 година, когато двама икономисти от МВФ публикуваха изследването „Свежият поглед върху Чикагския план”. Бе направен следният извод: в съвременните условия планът ще сработи още по-добре, отколкото Ървин Фишер е предполагал през 30-те години на миналия век.

От „Чикагския план” и ликвидацията на принципа на частичните резерви се заинтересува Исландия, която преди няколко години занули своята ненадеждна финансова система. Но в Исландия – за разлика от Швейцария – до организирането на референдум по конкретни въпроси все още не се е стигнало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *